(Αναδημοσίευση από XRHMA WEEK, 11/02/2020)

 

Ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά είχα αναφερθεί στις συνέπειες που θα υποστεί ο τραπεζικός κλάδος λόγω της κωλυσιεργίας στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Έκτοτε ακολούθησαν πολλά, με την αγορά να προσβλέπει στην προοπτική επίσπευσης της σχετικής διαδικασίας, μέσω του σχεδίου “Ηρακλής” σε πρώτη φάση, από την νέα κυβέρνηση.

Έχουν παρέλθει σχεδόν οκτώ μήνες και είμαστε- πλέον Τρίτη 11 Φεβρουαρίου- ακόμη σε “νεκρό σημείο”, καθώς η διελκυστίνδα Αθηνών-Φρανκφούρτης για την διαφορά του zero risk καλά κρατεί. Ορθά εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης στην ανάλυση του για το ΧΑ, πως η εκκρεμότητα στο συγκεκριμένο θέμα/πρόβλημα αφήνει το αποτύπωμα της και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Άλλωστε το πρόβλημα των NPLs επικαλέστηκε η Goldman Sachs στην έκθεση της για το εγχώριο banking, για να χαμηλώσει τον πήχη-τιμές στόχους για τις 4 συστημικές τραπεζικές. Τον προβληματισμό του εκφράζει και ο Αντρέα Ενρια, μάλιστα βάζοντας στην…εξίσωση άλλη μία παράμετρο, αυτή του τεράστιου ιδιωτικού χρέους. Πως θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους οι “κόκκινοι” όταν τα ανοίγματα τους προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, φορείς του δημοσίου κ.λ.π, κ.λ.π έχουν ξεπεράσει- προ πολλού- τις εισοδηματικές αντοχές τους. Το σίγουρο είναι, πως η έλευση του επικεφαλής του SSM, στην Αθήνα μόνο υγειινός περίπατος δεν θα είναι, για το εγχώριο σύστημα. Και δεν γνωρίζω εάν η Πυθία θα του δώσει κάποιο χρησμό, στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών αυτό, όμως, που θεωρώ σίγουρο είναι η αυστηρότητα των προειδοποιήσεων του για το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος να θυμίζει, με κάθε ευκαιρία που του δίνεται, πως το σχέδιο “Ηρακλής” είναι μεν ένα αναγκαίο και πολύ χρήσιμο βήμα προς την επίλυση του προβλήματος. Και έχει τα χίλια δίκια, ο Γιάννης Στουρνάρας, όσον αφορά στην συμπληρωματική (υπό)στήριξη του “Ηρακλής”.

Αρκει να πάρει μπροστά το σχέδιο και να αρχίσει ο ημίθεος-επί τέλους- τους άθλους του.

Για να δούμε, γιατί η κατάσταση δεν επιτρέπει καθησυχασμό.

Παράλληλα να συμπληρώσω, πως τόσο οι δανειστές όσο οι τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι συστημικοί όμιλοι ούτε “μαντράδες” αυτοκινήτων ούτε και μεσίτες ακινήτων μπορεί να γίνουν.

Αυτό γιατί τελευταία πολλά λέγονται για τους πλειστηριασμούς, την πρώτη κατοικία πυροδοτώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Και είναι άξιον απορίας, ας μου επιτραπεί να ρωτήσω, πως η αντιπολίτευση επιμένει να θεωρεί πως στο στόχαστρο θα βρεθεί το…2αράκι στα υποβαθμισμένα Κάτω Πατήσια μαζύ με την πολυτελή βίλα του “πτωχευμένου” επιχειρηματία στα βόρεια προάστεια.

Πομφόλυγες, λέω ΄γω και το κλείνω εδώ το θέμα.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 11/02/2020

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ