Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου της KS MEIZON Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιανουάριος-Φεβουάριος 2020

 

Το 2019 αποδείχθηκε το πιο επιτυχημένο έτος μιας χαμένης δεκαετίας για τον ελληνικό θεσμό των αμοιβαίων κεφαλαίων και έθεσε τις βάσεις όχι μόνο για την επιστροφή των μεριδιούχων σε αυτόν, αλλά και για να καλύψει μελλοντικά τις μεγάλες του απώλειες σε υπό διαχείριση κεφάλαια. Τούτο έγινε πετυχαίνοντας άνοδο ενεργητικού της τάξεως του 29,13%, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση κατά 1,774 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αγορά των Α/Κ αύξησε τον αριθμό μεριδίων της κατά 21,45%, που αντιστοιχούν σε υψηλές εισροές, 580,561 εκατ. ευρώ.

Οι συμμετοχές των μεριδιούχων προς τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε ελληνικούς τίτλους ήταν σχεδόν ολοκληρωτική: στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας έλαβαν χώρα εισροές αξίας 572,628 εκατ. ευρώ (διπλασίασαν τόσο το ενεργητικό τους όσο και τα μερίδιά τους), ενώ στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 168.939 εκατ. ευρώ (με άνοδο ενεργητικού 68,30% και μεριδίων 52,48%). Ο διττές εισροές σε αυτές τις κατηγορίες είχαν να συμβούν άνω της δεκαπενταετίας (τουλάχιστον).

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις απώλειες ενεργητικού των κατηγοριών χρηματαγοράς (συνολικές εκροές 785,704 εκατ. ευρώ), τη συρρίκνωση των μεριδίων αγοράς τους στα επίπεδα του 4% (δηλαδή σε επίπεδα προ εικοσιπενταετίας) και τη μεταφορά των κεφαλαίων αυτών σε κατηγορίες επενδυτικού σκοπού, προσδίδουν άλλη δυναμική στον θεσμό των Α/Κ για τη νέα δεκαετία. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια.

Το πρώτο διάστημα του έτους 2020 επαληθεύει, μέχρι στιγμής, τη νέα δυναμική του θεσμού των Α/Κ. Παράλληλα, τον καθιστά τον πιο κερδισμένο κλάδο έναντι των άλλων –απευθείας– μορφών επένδυσης (χρηματαγοράς, ομολόγων, μετοχών, και λοιπών), από τη λήξη των κεφαλαιακών ελέγχων (1η Σεπτεμβρίου κι έπειτα), με την έννοια των εισροών και της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Πράγματι, το ενεργητικό, με «περίσσια» άνεση, διέσπασε το ψυχολογικό όριο των 8 δισ. ευρώ, παρότι θα διανύσουμε ένα «έτος αβεβαιότητας», χαρακτηρισμό που έσπευσαν να προσδώσουν οι διεθνείς αναλυτές στο 2020, με την ύπαρξη γεγονότων που θα οδηγούν σε υψηλή μεταβλητότητα τις μετοχικές και ομολογιακές αγορές.

Ο Ιανουάριος μάλιστα τους επαλήθευσε. Το δυσάρεστο παγκόσμιο γεγονός του ιού της γρίπης (που δυστυχώς έχει οδηγήσει σε πολλούς νεκρούς) έχει ήδη υπερκαλύψει γεγονότα όπως το Brexit στις 31 Ιανουαρίου, την ομόφωνη απόφαση της FED για διατήρηση των επιτοκίων στο 1,5% με 1,75, την παρατήρησή της για σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης, την περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, το αμερικανικό εκλογικό έτος, τα γεωπολιτικά ζητήματα και πολλά άλλα.

Οι διεθνείς μετοχικοί τίτλοι «υπέφεραν» τις τελευταίες ημέρες του μήνα, περισσότερο δε από αυτούς οι ασιατικοί (βλέπε π.χ. Ταϊβάν, Κίνα), αλλά τελικά επανέκαμψαν, λόγω των μέτρων της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων κ.λπ.

Η αγορά όμως των Α/Κ συνεχίζει «ακάθεκτη» το θετικό της momentum. Το ενεργητικό έχει διαμορφωθεί στα 8,166 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 3,90%. Ομοίως, τα μερίδια κινούνται αυξητικά κατά 3,51% και αντιστοιχούν σε εισροές 225,089 εκατ. ευρώ. Οι μεριδιούχοι σε καμία χρονική στιγμή δεν μείωσαν ούτε τον έντονο ρυθμό της κινητικότητάς τους ούτε την εμπιστοσύνη τους προς τις κατηγορίες των Α/Κ που επενδύουν άμεσα ή έμμεσα σε ελληνικούς τίτλους (οι αποδόσεις και η μεταβλητότητα, βέβαια, του ΧΑ, μέχρι στιγμής, τους απογοητεύουν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα ομόλογα –ας μην ξεχνάμε ότι ο ΟΔΔΗΧ πέτυχε την έκδοση του 15ετούς ομολόγου, το πρώτο μακροπρόθεσμο από την αρχή της κρίσης, με χαμηλό επιτόκιο και ρεκόρ προσφορών).

Η τριάδα, λοιπόν, που συνεχίζει να αποσπά το κύριο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει σημειώσει αξία εισροών: Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 106,552 εκατ. ευρώ, Μικτά Α/Κ 64,172 εκατ. ευρώ και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 32,452 εκατ. ευρώ. Δεν υστερούν τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 23,450 εκατ. ευρώ και τα Funds of Funds με 12,131 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου είναι οι κατηγορίες που ξεχωρίζουν σε αρνητικό ισοζύγιο, με 21,940 και 4,104 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

Η κατάταξη των μεριδίων αγοράς έναντι του ενεργητικού παραμένει η ίδια, ενώ τα ποσοστά τους έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Μικτά Α/Κ 23,17%, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 21,12%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 14,05%, Funds of Funds Μικτά 10,10% και Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή 8,37%.

Το πρόσημο μέσης απόδοσης του συνόλου της αγοράς κινείται θετικά, κατά 1,16%. Την υψηλότερη μέση απόδοση έχουν επιτύχει τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 5,38%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,12% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 2,01%. Από τις 19 κατηγορίες, μόνο, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης έχουν αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης, -0,77%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ