Κοροϊδεύοντας τους θεσμούς

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Πριν μια εβδομάδα την περασμένη Πέμπτη 17 Μαΐου, υπό την πίεση των «θεσμών» και της 4ης  Αξιολόγησης, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο προς όλα τα Υπουργεία, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τα Νομικά Πρόσωπα και εποπτευόμενους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

Η επείγουσα -14 σελίδων- εγκύκλιος  υπενθυμίζει ότι «Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4440/2016, δημιουργείται, σε βάση δεδομένων, το “Ψηφιακό Οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, στο οποίο αποτυπώνονται η διάρθρωση και η στελέχωση όλων των φορέων του Δημοσίου».

Η πρώτη διαπίστωση είναι εύκολη:

  • Σήμερα, χρονιά 2018, μετά από 8 χρόνια Μνημονίων και σκληρής λιτότητας, το Ελληνικό Κράτος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ ποιοι είναι οι …Φορείς του δημοσίου, που οι φορολογούμενοι πληρώνουν, από το υστέρημά τους.

Ακόμη και σήμερα, ελάχιστοι από τους 1.730 φορείς του Μητρώου της ΕΛΣΤΑΤ– ή τους 21.000 φορείς που ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς– έχουν αποτυπωθεί.

Η εγκύκλιος δίνει σαφή εντολή:

·         «Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου έως τις 31 Μαΐου 2018 να έχετε ολοκληρώσει τόσο την καταχώρηση του οργανογράμματος και των θέσεων όσο και την ανάρτηση των ειδικών περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Υπογραμμίζεται ότι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών προαπαιτούμενων ενεργειών δε θα επιτρέψει την ένταξη του φορέα στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας

Δεύτερη διαπίστωση:

  • Το Υπουργείο ζητά μόνον «τις θέσεις προσωπικού που έχουν κατανεμηθεί σε κάθε μονάδα του». Δεν θέλει όμως να μάθει το αυτονόητο: Ποιοι ακριβώς υπάλληλοι υπηρετούν (και μισθοδοτούνται) σήμερα σε κάθε μονάδα!!

Ακόμη κι αν ζητούσε από κάθε μονάδα να αποτυπώσει τους υπαλλήλους που μισθοδοτεί, είναι προφανές ότι όσοι υπάλληλοι είναι «εξαφανισμένοι», δηλαδή εν γνώσει του υπουργείου εισπράττουν αργομισθίες, έχουν κάθε λόγο να αποφεύγουν την κινητικότητα.

Η λύση σ’ αυτό πρόβλημα είναι απλή.

Την έχουν ανακαλύψει –δεκάδες χρόνια πριν- οι απολίτιστοι Ευρωπαίοι:

  • Ενιαίο ψηφιακό οργανόγραμμα (δηλαδή, τη χαρτογράφηση της καθημερινής πραγματικότητας μονάδων και ατόμων) ως προϋπόθεση για κάθε δαπάνη του Δημοσίου.
  • Ουδείς φορέας θα χρηματοδοτείται αν δεν υπάρχει πλήρης, σαφής και αναλυτική απεικόνιση των δραστηριοτήτων του, των υπαλλήλων και συνεργατών του σ’ ένα εγκεκριμένο ψηφιακό οργανόγραμμα.

Η χαρτογράφηση του δημοσίου πρέπει να αποτυπώνει που ακριβώς βρίσκεται κάθε υπάλληλος που πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο, χωρίς καμία εξαίρεση.

Η λύση είναι απελπιστικά απλή: Μπορεί να ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αρκεί να διαχωριστούν τα γνωστά από τα άγνωστα. Η τρέχουσα δομή και στελέχωση είναι γνωστή και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην αποτυπώνεται αμέσως.

Αντίθετα, τα περιγράμματα θέσεων και λοιποί σχεδιασμοί χρειάζονται χρόνο για να συνταχθούν και είναι επόμενο να καθυστερούν. Όσο συνδέονται τα δύο, παρεμποδίζεται η αποτύπωση, δηλαδή παρατείνεται το χάος στο Δημόσιο.

Ο επιθεωρητής-ελεγκτής δημόσιας διοίκησης Διονύσης Ρηγόπουλος ισχυρίζεται πως η αποτύπωση μπορεί να γίνει σε ένα μήνα. Θεωρεί –και μάλλον συμφωνώ – ότι δεν μπορεί ούτε να σχεδιαστούν ούτε να γίνονται σωστές δομικές μεταρρυθμίσεις σε ένα Δημόσιο που δεν έχει καν αποτυπωθεί.

Ακόμη και σήμερα, το Υπουργείο εξακολουθεί να παρέχει κάλυψη και προστασία στους κακούς δημόσιους υπάλληλους.

  1. Δεν καταγράφει τους υπηρετούντες υπαλλήλους, παρότι αυτό προβλέπεται στον Νόμο 4440 και παρότι αυτό αναφέρεται στην αρχή της εγκυκλίου!
  2. Περιορίζει στην κινητικότητα τις κυρώσεις, μόνον για όσους αποφεύγουν να καταγραφούν στο ψηφιακό οργανόγραμμα. Με απλά λόγια όχι μόνον διαιωνίζει την παραμονή τους στις μισθοδοτικές καταστάσεις του Δημοσίου (από τις οποίες έπρεπε να είχαν προ πολλού εξαλειφθεί), αλλά και αφήνει να διασύρονται εξ αιτίας τους όλοι οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Ιδού λοιπόν ποιος επιμένει και παρατείνει την βαριά, βίαιη και απεχθή υπερ-φορολόγηση του οικονομικά και ψυχολογικά εξουθενωμένου ελληνικού λαού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ