Η πανδημία έδρασε ως καταλύτης καινοτομίας στην Υγεία διεθνώς, αλλά στην Ελλάδα παραμένει η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Health Innovation Conference 2021, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας www.virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας  Pharma & Health Business στις 20 Απριλίου ψηφιακά, μέσα από την LiveOn,την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Στο συνέδριο τέθηκε επί τάπητος το Σχέδιο Ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο δυστυχώς αναγνωρίστηκε ότι η Υγεία δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου Health Innovation Conference 2021, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), κος Ηλίας Μόσιαλος έδωσε έμφαση στο «τι πρέπει να γίνει μετά την πανδημία» σημειώνοντας ότι υπήρξε καλή διαχείριση στην χώρα μας συγκριτικά με τις δυνατότητες της.

Ο Ηλίας Μόσιαλος στο HIC 21 δίνει το στίγμα για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Μεταξύ των άλλων, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν σημαντικά ευρήματα από μελέτες Ελλήνων και ξένων ειδικών στη μάχη κατά της covid-19, όπως:

  • Το ψηφιακό διαβατήριο NAVIFY Pass, το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία RocheDiagnostics. Αφορά μία εφαρμογή που έχει αναπτύξει η εταιρεία, η οποία εγκαθίσταται στα εργαστήρια, εμβολιαστικά κέντρα και στο smartphone των πολιτών και μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες για διαγνωστικές εξετάσεις του ιού SARS-COV-2, αλλά και τον εμβολιασμό.
  • Μελέτες και στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή έχουν πολύ χαμηλή ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό και παραμένουν ευάλωτα σε πιθανή μόλυνση από covid-19.
  • Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελο Ι. Γιαμαρέλλο -Μπουρμπούλη πραγματοποιεί κλινική μελέτη, που περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού βιοδείκτη για τον εντοπισμό των ασθενών, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από covid-19 και στη συνέχεια χορηγούν στους ασθενείς θεραπεία που περιλαμβάνει την ουσία Αnakinra.
  • Άλλη ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το νοσοκομείο Παπανικολάου, εντόπισε ένα συνδυασμό μεταλλάξεων, που προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης και νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ακόμη, εντοπίστηκαν μεταλλάξεις σε γονίδια που μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτικούς στόχους και ήδη τρέχει σχετική κλινική δοκιμή.
  • Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας παρουσίασε νέα δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες (Real World Data) από τους πρώτους 4 μήνες χρήσης των εμβολίων m-RNA. Μετά από σχεδόν 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 87 εκατ. της Moderna στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 47 περιστατικά βαριάς αναφυλαξίας και 19 με τη Moderna και κανένα θανατηφόρο γεγονός. Ακόμη, δεν υπήρξε κανένα συμβάν για το σύνδρομο θρόμβωσης στον εγκέφαλο και τη πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων.
  • Παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα για τη χρήση της Ρεμδεσιβίρης που παραμένει το μοναδικό εγκεκριμένο φάρμακο κατά της covid-19. Επίσης, νεότερα στοιχεία από τις μελέτες για το συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων Bamlanivimab και Etesevimab, αλλά και τη χρήση της ουσίας Baricitinib.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης στάθηκε στο ζήτημα του clawback, υποστηρίζοντας ότι έχει να κάνει με τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής  περίθαλψης γιατί θα διασφαλιστεί η πρόσβαση σε νέες θεραπείες και θα επέλθει η αλλαγή παραδείγματος στη διαχείριση των  φαρμακευτικών δαπανών. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον κο Κοντοζαμάνη δίνει έμφαση στην ψηφιακή υγεία. «Έχουμε δει ότι ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η ομπρέλα που μπορούν να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Στην πανδημία κάναμε ψηφιακά άλματα». Ο κος Κοντοζαμάνης έφερε ως παράδειγμα την  υλοποίηση της άυλης συνταγογράφησης που επετεύχθη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ