Χαμηλότερες των προσδοκιών είναι οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την επόμενη διετία.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει η Citi, η αύξηση του ΑΕΠ φέτος και το 2019 θα κινηθεί περί το 1-1,5% καθώς η περιορισμένη εγχώρια ρευστότητα, η αδύναμη ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Ουσιαστικά, η αμερικάνικη τράπεζα για μία ακόμη φορά, και μετά και τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ το οποίο θέτει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 στο 2,9% του ΑΕΠ και πολύ μακριά από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, “βλέπει” εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου παράλληλα με τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αφού εκτιμά ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 3,2%. Προβληματισμό προκαλεί και η εκτίμησή της για το πλεόνασμα του 2019, το οποίο τοποθετείται στο 3% και αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα το επόμενο έτος, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα και διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις από τους δανειστές.

Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί πιθανή μια “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, αν και θα εκθέσει πιο άμεσα την Ελλάδα στις ορέξεις των αγορών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τράπεζα, μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα της οικονομίας είναι απίθανη αλλά είναι δυνατό να υπάρξουν κάποιες περιορισμένες παραχωρήσεις. Όπως εκτιμά, το ελληνικό χρέος θα κυμανθεί στο 175% φέτος, στο 171% το 2019, στο 165% το 2020,, στο 159% το 2021 και στο 153% το 2022, λίγο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το οποίο από το “εκρηκτικό” 191,2% το 2018 βλέπει σταδιακή πτώση στο 168,7% το 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ