Ένας νέος δείκτης που παρουσιάζει το cnbc κατατάσσει το διαβατήριο του Λουξεμβούργου ως το κορυφαίο στον κόσμο, για τους “επίδοξους” πολίτες του κόσμου.

Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα κατέλαβε την πρώτη ανάμεσα στις 199 συνολικά θέσεις στον «Nomad Passport Index 2022» που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων φορολογίας και μετανάστευσης Nomad Capitalist.

Ενώ πολλές ταξινομήσεις διαβατηρίων επικεντρώνονται αποκλειστικά στα ταξίδια χωρίς βίζα, αυτός ο δείκτης προσθέτει στα στοιχεία που καθορίζουν την κατάταξη, τη φορολογία, την παγκόσμια αντίληψη, την ικανότητα απόκτησης διπλής υπηκοότητας και καθώς και προσωπικές ελευθερίες που παρέχονται.

«Δεν νομίζω ότι τα ταξίδια χωρίς βίζα είναι το μόνο που έχει σημασία», δήλωσε ο CEO της εταιρείας Andrew Henderson.

Για παράδειγμα, τα διαβατήρια των ΗΠΑ και του Καναδά είναι παρόμοια όσον αφορά την ισχύ ταξιδιού, είπε. Ωστόσο, «αν κάποιος είναι Αμερικανός, υπόκειται σε φόρους… ανεξάρτητα από το πού ζει, και έτσι αυτά τα δύο διαβατήρια δεν πρέπει να ταξινομούνται το ένα δίπλα στο άλλο».

Ποια κριτήρια τέθηκαν υπόψη

Όσον αφορά τις φορολογικές πολιτικές, 10 βαθμοί απονεμήθηκαν σε κράτη με παγκόσμια φορολογία και 50 μόρια για εκείνα με απαλλαγή φόρου. Εκείνοι που έθεσαν άλλους φορολογικούς περιορισμούς στους κατόχους διαβατηρίων βαθμολογήθηκαν κάπου στο ενδιάμεσο.

Η λίστα

Ακολουθεί η λίστα με τα 50 κορυφαία διαβατήρια με βάση τα ανωτέρω κριτήρια:

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν το 85% των 30 κορυφαίων είναι από χώρες της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here