Τα πιο ισχυρά και τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο

Ανάλογα με το διαβατήριό σας, το ταξίδι σας μπορεί να είναι μια απλή διαδικασία ή και πιο περίπλοκή. Ορισμένοι κάτοχοι διαβατηρίου πρέπει να λάβουν ταξιδιωτική/τουριστική βίζα πριν από την άφιξή τους σε κάποια χώρα. Αυτό προϋποθέτει συνήθως έγκριση από την κυβέρνηση της χώρας προορισμού που μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες ή μήνες.

Οι κάτοχοι ιαπωνικών διαβατηρίων, για παράδειγμα, μπορούν να επισκεφθούν 193 χώρες χωρίς προέγκριση (σχεδόν κάθε χώρα στη Γη). Οι Αφγανοί, από την άλλη, μπορούν να επισκεφθούν μόνο 27 χώρες με την ίδια ευκολία.

Η κατάταξη χρησιμοποιεί δεδομένα από τη Henley & Partners, η οποία καθορίζει τον αριθμό των χωρών στις οποίες ένας κάτοχος διαβατηρίου έχει πρόσβαση χωρίς βίζα.

Ορισμένες χώρες επιβάλλουν την εν λόγω κάρτα προκειμένου να γίνεται πιο εύκολη η παρακολούθηση των επισκεπτών, επιτρέποντας σε μια χώρα να αξιολογήσει εάν ο εν λόγω κάτοχος διαβατηρίου μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για παράνομη μετανάστευση, έγκλημα, τρομοκρατικές ενέργειες, κατασκοπεία κλπ.

Για παράδειγμα, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα απαιτούν από τους κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων να αποκτήσουν βίζα πριν από το ταξίδι και αντίστροφα.

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια

Τα περισσότερα από τα 20 πιο ισχυρά διαβατήρια προέρχονται από χώρες της Ασίας ή της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται τεχνικά στην 17η θέση, έχοντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 187 χώρες, στο ίδιο επίπεδο με τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά στον κατάλογο, και συγκεκριμένα στην 23η θέση, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Μάλτα.

Στην 66η θέση, το διαβατήριο της Ουκρανίας έχει πράγματι βιώσει δραστική βελτίωση ως προς την ισχύ των διαβατηρίων της την τελευταία δεκαετία, έχοντας επί του παρόντος πρόσβαση χωρίς βίζα σε 144 χώρες.

Τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια

Πολλά από τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια προέρχονται από κατεστραμμένα από τον πόλεμο και πολιτικά ασταθή έθνη.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 40 χώρες, και ταξιδεύουν μόνο σε εξαιρετικά ειδικές συνθήκες για εργασία, σπουδές ή αθλητικούς αγώνες. Τα ταξίδια αναψυχής έξω από τη Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποιούνται, αλλά τεχνικά, οι Βορειοκορεάτες μπορούν να επισκεφθούν χώρες όπως η Αϊτή, ο Άγιος Βικέντιος, η Παλαιστίνη και το Κιργιστάν, μεταξύ άλλων, χωρίς βίζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here