Το 7ετές ομόλογο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε ο ΟΤΕ έγινε ανάρπαστο και οι προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο έπεσε κάτω από το 1% (!).

Στην πραγματικότητα το κουπόνι  ήταν 0,8750%, αλλά οι επενδυτές αγόρασαν το ομόλογο στο 99,2 της ονομαστικής του αξίας, επομένως η πραγματική απόδοση του ομολόγου είναι 0,9890%, δηλαδή οριακά κάτω από το 1%.

  • Είναι προφανές ότι οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο έχουν την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του ΟΤΕ από το ΒΒ+ σήμερα στην επενδύσιμη κατάταξη ΒΒΒ και αυτό θα σημαίνει ότι τα ομόλογα του ΟΤΕ θα μπορεί να τα αγοράζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσφέροντας επιπλέον διευκολύνσεις στους επενδυτές.

Τη στιγμή που άλλες μεγάλες κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΘ κ.λπ.) ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας και το απαγορευτικά υψηλό κόστος δανεισμού, επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ απλώς επιλέγουν τον δανειστή τους μέσα από έναν μακρύ κατάλογο υποψηφίων.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων (δηλαδή η διαφορά απόδοσης από τα αντίστοιχα γερμανικά) έπεσε κάτω από τις 200 μονάδες βάσης (δηλαδή κάτω από 2%). Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας έπεσε κάτω από το 1,5%, ενώ το αντίστοιχο 5ετές κάτω ακόμη και από το 1%.

Αναμφισβήτητα οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων είναι ευνοϊκές, αλλά ταυτόχρονα η αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής οδηγεί ολοένα και περισσότερους διεθνείς επενδυτές στην απόφαση να τοποθετηθούν στη χώρα που όλοι κάποτε αποκαλούσαν «παρία» της ευρωζώνης.

Γι’ αυτό άλλωστε στον ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν είτε μία ακόμη έκδοση πολυτετούς ομολόγου είτε μία επανέκδοση παλαιότερης σειράς ομολόγων, ώστε να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, αλλά και την ευκαιρία προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στις προοπτικές της χώρας.

  • Μια χώρα που δανείζεται με τόσο χαμηλά επιτόκια αυτονόητα προσελκύει επενδυτές στην πραγματική οικονομία που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις χωρίς να ανησυχούν για τον κίνδυνο αποπληρωμής τους.

Με την ίδια λογική, η Alpha Bank ετοιμάζεται να βγάλει στις αγορές ένα νέο ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, όπως και οι διοικήσεις των ΕΛΠΕ, της Motor Oil , του Μυτιληναίου  σχεδιάζουν την άμεση έκδοση ενός εταιρικού ομολόγου που θεωρείται ελκυστικό.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με το ομόλογο του ΟΤΕ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε και έκλεισε μέσα σε περίπου δυόμισι ώρες.
Στην έκδοση συμμετείχε και η Deutsche Telekom, βασικός μέτοχος του ΟΤΕ, που αγόρασε το 20% του συνολικού ποσού, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 500 εκατ. ευρώ.

  • Η ίδια η Deutsche Telekom εκδίδει ομόλογα με απόδοση όχι μεγαλύτερη από 0,2%.

Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αποφασίσει ότι το σύνολο του ποσού των 500 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρωθεί από την έκδοση θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και μόνο.
Η διοίκηση του ομίλου έχει αποφασίσει να μην εκτεθεί σε περαιτέρω δανεισμό, ούτε να χρησιμοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία για επαναγορά ιδίων μετοχών, όπως πιέζουν οι -πάντα διψασμένοι για γρήγορες αποδόσεις- θεσμικοί επενδυτές που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο.

Αναφορικά με τις ομολογίες (350 εκατ. ευρώ) που ωριμάζουν τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιούλιο του 2022 (700 εκατ. ευρώ), η διοίκηση Τζαμάζ έχει δηλώσει πως θα αποπληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της ομολογιακής έκδοσης που λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Για το ομόλογο λήξεως Ιουλίου 2020, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%, αναφέρθηκε πως θα αναχρηματοδοτηθεί και θα επιδιωχθούν καλύτεροι όροι αναχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ), το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος έκδοσης μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunners / Lead Managers οι τράπεζες BNP Paribas και Goldman Sachs International και ως Co-Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ