Το digital transformation αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τα επόμενα δύο χρόνια.

Από το 2000 και μετά, η Εθνική επενδύει 150 εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο και μέχρι το 2025 θα  έχει σωρευτικά επενδύσει 1 δισ € στον χώρο της τεχνολογίας..

Oι επενδύσεις αφορούν όλο το φάσμα των εργασιών της τράπεζας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του πυρήνα των ηλεκτρονικών συστημάτων της τράπεζας.

Παράλληλα, η τράπεζα προχώρησε στην αξιολόγηση πολλών διαδικασιών και ενεργειών, αφαιρώντας περιττές γραφειοκρατικές απαιτήσεις που δυσκόλευαν πολύ τη ζωή των πελατών.

Με τα νέα συστήματα τα στελέχη της τράπεζας έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, παρακολουθώντας σε «πραγματικό» χρόνο την πρόοδο των αιτημάτων, τις διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης κ.λπ.

  • Η νέα πλατφόρμα cloud λειτουργεί ήδη στο corporate κομμάτι των επιχειρηματικών πελατών.
  • Με την επωνυμία core banking, η πλατφόρμα αυτή αλλάζει άρδην το σκηνικό λειτουργίας της Τράπεζας, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και την προσφορά προϊόντων.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό από πλευράς χρόνου και από πλευράς διάθεσης. Σύντομα η πλατφόρμα θα καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων αλλά και της λιανικής τραπεζικής.

Η πλατφόρμα cloud έχει κοστίσει στην Τράπεζα 70 εκατ. ευρώ και μέσα στη δεκαετία θα έχει φθάσει, με τα επιπλέον κόστη συντήρησης και επένδυσης, τα 100 εκατ. ευρώ.

Προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στο digital banking με 2,8 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και 3,9 εκατομμύρια πελάτες στο mobile banking.


Όπως αναφέρει η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής, Χριστίνα Θεοφιλίδη, «προσπαθούμε να πούμε στα στελέχη μας και στο δίκτυο να σκεφθούν όπως σκέφτονται οι πελάτες μας», μεταφέροντας έτσι μια άλλη προσέγγιση σε όσους για παράδειγμα σκέφτονται να κάνουν το βήμα (διότι βήμα είναι) και να πάρουν ένα στεγαστικό δάνειο.

Η Εθνική, στο κομμάτι αυτό της στεγαστικής πίστης είχε και φέτος υψηλούς ρυθμούς εκταμιεύσεων και μάλιστα αυξημένους κατά 300 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι το 2024 θα είναι μια ακόμη πολύ καλή χρονιά (με την αγορά να διατηρεί τους ρυθμούς στεγαστικής πίστης στο 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, με υψηλούς ρυθμούς τρέχει το corporate και όπως σχολιάζει ο γενικός διευθυντής, Βασίλης Καραμούζης, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Δεν είναι μόνο η κατηγορία των μεγάλων ή των μικρών επιχειρήσεων που οδηγούν σε διαφοροποιημένη τιμολόγηση, κάθε πελάτης έχει τη δική του αξιολόγηση βάσει των δικών του αναγκών.

Ανεξαρτήτως corporate ή retail banking, στον χώρο των δανείων ο ανταγωνισμός είναι πιο ενεργός από ποτέ.

Η Εθνική Τράπεζα που κατάφερε να μειώσει το ποσοστό NPE στο 3,7% προεξοφλώντας τη θετική επίπτωση από το νέο πακέτο Frontier III (600 εκατ. δάνεια), ετοιμάζει να υποβάλλει αίτημα στον νέο Ηρακλή, τις αμέσως επόμενες ημέρες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ