«Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν πριν από δύο χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, κατά την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΣΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να παραλαμβάνουν τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις. Το τελευταίο δίμηνο οι ρυθμοί έχουν πέσει και οι αυξήσεις βαίνουν μειούμενες ενώ υπάρχουν και μειώσεις τιμών. Η κατάσταση στο μέτωπο των τιμών φαίνεται να ομαλοποιείται, αλλά δεν πρόκειται οι τιμές να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν δύο χρόνια πριν.

Ο κ. Παντελιάδης άσκησε κριτική στον παρεμβατισμό στην αγορά, με έκτακτα μέτρα που έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και δεν ωφελούν τον καταναλωτή, αλλά και στο γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα δυσμενές κλίμα για τα σούπερ μάρκετ με την εστίαση στην αισχροκέρδεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα.

Για τον κ. Παντελιάδη αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης, η ευθύνη για την αύξηση των τιμών πρέπει να αναζητηθεί, εκτός από την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει καλλιέργειες όπως το ελαιόλαδο, το κακάο και ο καφές, και στις θεσµικές παρεµβάσεις, από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που µπορεί να οδηγήσουν, όπως είπε, σε αύξηση τιμών, παρά το γεγονός ότι βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού και η ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού. Ένα τέτοιο κρυφό κόστος είναι η υιοθέτηση κοινοτικού κανονισμού που θα υποχρεώνει τους λιανεµπόρους να πληρώνουν όλους τους προμηθευτές τους εντός 30 ημερών. Αν αυτό το μέτρο -σ.σ. βρίσκεται σε φάση συζήτησης στις Βρυξέλλες- εφαρμοζόταν αύριο, μόνο τα σούπερ μάρκετ θα χρειάζονταν 2 δισ. ευρώ, ανέφερε.

«Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου είμαστε υπερδανεισμένες. Αν χρειαστούν 2 δισ. ευρώ, είναι πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό το κόστος δανεισμού και για κάποιες τράπεζες μη επιθυμητό. Η Ευρώπη δεν λαμβάνει υπόψη αυτές τις ελληνικές ιδιαιτερότητες», ανέφερε.

«Πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει αν θέλει ελεύθερη αγορά ή ρυθμιζόμενη. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και να μην αλλάζουν κάθε 2-3 μήνες», ανέφεραν στελέχη του κλάδου. Με τον κ. Παντελιάδη να σημειώνει, «δεν παίζουμε εμείς τη μουσική. Εμείς χορεύουμε. Δεν φτιάχνουμε τους νόμους».

Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, ο κ. Παντελιάδης είπε: «Το πρόβλημα µε τα έκτακτα µέτρα είναι ότι µονιµοποιούνται. Το µέτρο του πλαφόν κλείνει τέσσερα χρόνια. Ούτε αυτό το µέτρο ούτε το “καλάθι” έχουν καμία επίπτωση στον πληθωρισμό. Εάν επεκταθεί και πάνω από τους έξι µήνες και το µέτρο της µόνιµης µείωσης τιμής, ούτε αυτό θα έχει νόημα. Μόνο ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά µπορούν να µειώσουν τον πληθωρισμό».

Με τον γενικό διευθυντή της ΕΣΕ, κ. Απόστολο Πεταλά, να σημειώνει: «Κάθε παρέμβαση δημιουργεί δυσλειτουργίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κερδοφορία του κλάδου βρίσκεται στο «κόκκινο», µε το περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται για τον κλάδο στο 1,47%.

Πάντως οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ εμφανίζονται υπό προϋποθέσεις θετικοί στο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για αλλαγή στο μοντέλο των προσφορών, προκειμένου μέρος αυτών να περάσουν μέσω του τιμολογίου στο ράφι.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστήριξαν ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από τον κλάδο, ο οποίος απασχολεί περί τα 120.000 άτομα, 8.000 εργαζόμενοι, με πιο έντονο να είναι το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, και σε ειδικότητες όπως κρεοπώλες και αποθηκάριοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ