Οι επόμενες κινήσεις στις τράπεζες μετά τα Stress Test

0

Αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του SSM (Παρασκευή απόγευμα 4 Μαΐου, μετά το κλείσιμο των αγορών), οι διοικήσεις των τραπεζών ξεκινούν έναν νέο αγώνα δρόμου για να καθησυχάσουν τους υφιστάμενους μετόχους τους ότι οι επόμενες κινήσεις τους έχουν στόχο τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, όχι απαραίτητα με αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά με “υβριδικές ενέργειες“, απομόχλευση, ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων δανείων και συμμετοχών και συνεχή απομείωση των κόκκινων δανείων με όλους τους πρόσφορους τρόπους.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διοικήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, καθεμία ξεχωριστά και στον δικό της χρόνο, μόνον σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες αγορών και αφού προηγουμένως έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη τριετία οι 4 συστημικές τράπεζες ενδεχομένως να αντλήσουν από την αγορά με αυξήσεις κεφαλαίου ποσό που δεν θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ με στόχο να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο, να περιορίσουν τη συμβολή του αναβαλλόμενου φόρου και να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα, ώστε να δανείζονται φθηνότερα από τις αγορές για να χρηματοδοτούν νέους πελάτες.

Η προσοχή των διοικήσεων είναι πλέον στραμμένη στους μετόχους τους.

Τις τελευταίες μέρες ο δείκτης των τραπεζών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκε κατά 15%.

  • Η μετοχή της Alpha Bank ξεπέρασε την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης στα 2,140, όπως και της Εθνικής, που ξεκίνησε χθες τη συνεδρίαση στο Χ.Α. από τα 0,3166 ευρώ έναντι 0,3 της τιμής ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Η μετοχή της Eurobank απέχει ελάχιστα από το 1 ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης (0,9780 €) και μόνον η Πειραιώς πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει τους επενδυτές, καθώς σήμερα διαπραγματεύεται στα 3,170 ευρώ έναντι 6 ευρώ που έγινε η αύξηση κεφαλαίου το 2015.

Οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας θα προχωρήσουν με ταχύτητα -χωρίς όμως τη δαμόκλειο σπάθη του SSM- σε ριζοσπαστικές κινήσεις απεμπλοκής τους από ζημιογόνες και μη παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες.

  • Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία λόγω μεγέθους και πολλαπλών συγχωνεύσεων έχει μεγαλύτερο απόθεμα συμμετοχών σε επιχειρήσεις με μεγάλο δανεισμό, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει σύντομα το δικό της σχέδιο με πωλήσεις που θα αλλάξουν σημαντικά τα επιχειρηματικό σκηνικό στην Ελλάδα.
  • Στον όμιλο της Εθνικής, κρίσιμο θεωρείται το αυριανό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου κυρίαρχο θα είναι το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφανθεί πόσοι είναι οι υποψήφιοι αγοραστές που δικαιούνται να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι όλα θα έχουν κριθεί για την Εθνική Ασφαλιστική μέσα στις πρώτες μέρες του Μαΐου, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στον νέο αγοραστή και να εισπράξει η Εθνική το αντίτιμο πριν από τη λήξη του έτους.

Στη διαδικασία απεμπλοκής από ζημιογόνες επιχειρήσεις που επίσης υλοποιούν οι Alpha και Eurobank, εντάσσεται και το σχέδιο Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσίας (μιας Εθνικής Bad Bank) η οποία όμως θα χρειαστεί οπωσδήποτε έναν ακόμη χρόνο προετοιμασίας για να είναι ικανή να συμβάλει ουσιαστικά στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Μια πανευρωπαϊκή bad bank (που θα την απαρτίζουν οι εθνικές bad banks) βρίσκεται στους σχεδιασμούς όχι μόνον της Φρανκφούρτης αλλά και των Βρυξελλών, μέχρι τον Μάιο του 2019, ώστε να ανακοινωθεί πριν από τις ευρωεκλογές, στο πλαίσιο της επιτυχούς Τραπεζικής Ένωσης με τον οποία η ΕΚΤ θα εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών της ευρωζώνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here