Από την 1η Ιανουαρίου, τίθεται σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου.

  • Τα συμβόλαια πρέπει να κατατίθενται σε ψηφιακή μορφή, με τα στοιχεία των συμβαλλομένων να αντλούνται από το gov.gr προς αποφυγή λαθών και τα στοιχεία του ακινήτου από το Κτηματολόγιο.

Οι συμβολαιογράφοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διευκόλυνσης στην Ελληνική κοινωνία, έχουν ανακοινώσει αποχή διαρκείας από τις 20 Νοεμβρίου.

Ο συνδικαλιστικός φορέας των Συμβολαιογράφων αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο προχωρεί η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων.

  • Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν πως το έγχαρτο συμβόλαιο, υπογεγραμμένο διά ζώσης, είναι «ο μόνος ισχυρός συστατικός τύπος δικαιοπραξιών».

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι δεν καταργείται ούτε το επάγγελμα ούτε η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στην υπογραφή συμβολαίου.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενοχλημένος, σε σχετική ανάρτησή του στο FB, εξήγησε πως  όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, είναι αβάσιμα.

Ο κ. Κυρανάκης, παραθέτει  όσα το υπουργείο ζητάει από τους συμβολαιογράφους και αυτά που δεν ζητάει.

Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε μία ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τι ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:

1) Από τον Ιανουάριο του 2024 που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.
2) Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.
3) Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.
4) Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.

Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:

1) Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.
2) Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου.
Αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνουν σήμερα.

«Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν» καταλήγει ο κ. Κυρανάκης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι συμβολαιογραφοι αντιδρουν σε αυτα που προωθουν βασικα οι τραπεζες, οι οποιες εξανεμισαν 183 δισ ευρω απο το 2009-2012, που προοριζονταν για ενισχυση της εθνικης οικονομιας και δεν θελουν την “χαρτουρα” των συμβολαιων, την οποια ομως θελουν για τα δανειστικα. Το συμβολαιο αποτελει εκτελεστο τιτλο, που μονο ως εγχαρτο μπορει να εκτελεστει, εξασφαλιζει την δικαιοπρακτικη ικανοτητα των συμβαλλομενων και την ασφαλεια των συναλλαγων. Οολα τα αλλα, καταργουν τον Α. Κ. και το συνταγμα. Τα δε προβληματα του Κτηματολογιου να τα λυσει το Κτηματολογιο, που επι 28 χρονια δεν ολοκληρωνεται, γιατι καποιοι μαλλον δεν το θελουν, αφου εχουν δαπανηθει τεραστια ποσα των ευρωπαιων φορολογουμενων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ