του Λουκά Παπαϊωάννου, Οικονομολόγου/Corporate Advisor, Mc Banking & Finance

Παρά το εντεινόμενο και συνεχιζόμενο τύπωμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών, για να κλείσουν τις διαρροές από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, αυτά δεν λύνονται, απλώς μετατίθενται ή κρύβονται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών αντικαταστάθηκε από μερική απαισιοδοξία, όσο γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες από τον τουρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερες από όσο εκτιμήθηκε στην αρχή. Επιπλέον, η δυσκολία να διοχετευθούν ρευστότητα και πόροι άμεσα στις επιχειρήσεις αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για νέα κόκκινα δάνεια εντείνουν τις εύκολες αλλαγές ψυχολογίας.

Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης δεν μειώνουν την ανησυχία ότι τα απαραίτητα κεφάλαια οι πληττόμενες χώρες, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν το 2021, και βλέπουμε…

Η ελληνική ομολογιακή αγορά παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, με το 10ετές κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,30%.

 Αν και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου έδειχνε να αλλάζει από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680-690 μονάδες Γενικού Δείκτη και 1.650-1.660 FTSE μένει να επιτευχθεί (ή όχι).

Επιπλέον, η προσπάθεια δημιουργίας ανοδικής σφήνας, τόσο σε δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρέπει να μας κρατά σε επιφυλακή… Έτσι, για τον Γενικό Δείκτη τα νέα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 660, 640, 628, 612 και 590 μονάδες, με τον ΚΜΟ 25 ημερών EXPO (648) να λειτουργεί υποστηρικτικά. Αντίστοιχα, οι κοντινές αντιστάσεις πλέον εντοπίζονται στις 672, 680, 692 και 705 μονάδες.

Στον FTSE-25 οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.590, 1.565, 1.530 και 1.510 μονάδες, με τον ΚΜΟ EXPO 25 ημερών (1.566) και 50 ημερών (1.569) να δημιουργεί «ανάχωμα» τεχνικών στηρίξεων. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1.613, 1.630, 1.650 και 1.670 μονάδων.

Συμπερασματικά, οι εναλλαγές προσήμων οφείλονται κυρίως στην αλλαγή της ψυχολογίας των επενδυτών, από την επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του Covid-19 τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή οικονομία.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος που υπόσχονται όλοι να φθάσουν στην πραγματική οικονομία. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα τεχνηέντως κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές τίτλων (μετοχών και ομολόγων). Χρειάζεται χρόνος για να επιβεβαιωθεί ότι η «λύση κοπής χρήματος» θα είναι το «απόλυτο σωσίβιο» της παγκόσμιας οικονομίας, και ειδικότερα της αμερικανικής αγοράς, που λόγω και των επερχόμενων εκλογών εκτελεί το απόλυτο Zombie Rally.

Το αυξημένο volatility των αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα, ψάχνοντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις σε επιμέρους προεπιλεγμένες ποιοτικές μετοχές, αυξημένης ρευστότητας, υψηλής κερδοφορίας και ποιοτικού διαχρονικού μάνατζμεντ.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 23/06/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here