Με τις εξελίξεις στον τομέα της διαστήματος και του «Space Economy» να είναι καταιγιστικές και να αγγίζουν άμεσα και τη χώρα μας, το Greek Space Tech Forum 2024 αποτελεί γεγονός.

Το πρώτο συνέδριο για την ελληνική διαστημική βιομηχανία της ethosEVENTS σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και τον Ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Από την Πράγα μίλησε η κα. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Head of the Office of the Executive Director, European Union Agency for the Space Programme (EUSPA) στο Greek Space Tech Forum 2024.

“Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε δραστηριότητες που αφορούν στο διάστημα. Με τον νέο κανονισμό ενώθηκαν διάφορες δραστηριότητες κάτω από μια ομπρέλα και αυτό συμπεριλαμβάνει τον τομέα της πλοήγησης (Galileo), το καλύτερο στον κόσμο. με 4 δισ. χρήστες στον κόσμο” τόνισε η Ελληνίδα επικεφαλής.

Από την ίδρυσή του ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα (EUSPA) έχει αυξήσει την πρόσβαση σε διαστημικά δεδομένα και υπηρεσίες της ΕΕ, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τον νέο δορυφόρο Galileo σε τροχιά και μια πληθώρα νέων υπηρεσιών υπό ανάπτυξη, το πρώτο έτος λειτουργίας του EUSPA αντανακλά την αποστολή του: να συνδέει το διάστημα με τις ανάγκες των χρηστών.

Με την έκδοση του κανονισμού της ΕΕ για το διάστημα από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκε σε νέα διαστημική τροχιά. Με δύο υπερσύγχρονα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, το Galileo και το EGNOS, το Copernicus, το οποίο είναι το κορυφαίο σύστημα γεωσκόπησης (ΕΟ) στον κόσμο, και το προσεχές πρόγραμμα κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών (GOVSATCOM), η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να δώσει ώθηση στην ψηφιακή οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία της.

Ο EUSPA διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά συστήματα δορυφορικής πλοήγησης Galileo και EGNOS. Ο EUSPA είναι επίσης ο ρυθμιστής της πρόσβασης σε ένα ασφαλές διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ, παρέχοντας στους τελικούς χρήστες τη βεβαιότητα ότι τα διαστημικά δεδομένα στα οποία βασίζονται είναι ασφαλή και προστατευμένα. Ο Οργανισμός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο να αξιοποιηθούν από την αγορά τα δεδομένα και οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις συνιστώσες του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Ο EUSPA διαχειρίζεται επίσης την ανάπτυξη των κόμβων του GOVSATCOM, οι οποίοι θα παρέχουν ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικές ικανότητες επικοινωνίας σε κυβερνητικές αποστολές, επιχειρήσεις και υποδομές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την προστασία.

Μίλησε επίσης για το Copernicus, τον Νο1 πάροχο στοιχείων για το διάστημα και για το IRIS που αφορά την διασύνδεση ασφαλείας μέσω δορυφόρου που πήρε την ονομασία του από την ελληνική μυθολογία 

“Η EUSPA με 320 άτομα προσωπικό χρηματοδοτείται με 120 εκατ ευρώ και συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος της ευρωπαϊκής ένωσης, συνεργαζόμαστε για να φέρουμε το διάστημα στον κάθε πολίτη. Υπάρχει στενή συνεργασία με την Ελλάδα, το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και την ελληνική αεροπορία” τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ