Οι επενδυτές προετοιμάζονται σήμερα για ένα νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων. Στην Ευρώπη, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Σε όλη τη ζώνη του ευρώ ο εκτιμάται ότι έφτασε το 8,5% τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα, ορισμένες χώρες κατάφεραν να μειώσουν τον πληθωρισμό. Η βραδύτερη ανάπτυξη, το φθηνότερο κόστος εισαγωγών και η συναλλαγματική πολιτική είναι μερικοί από τους παράγοντες που διατηρούν τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεσα.

Καθώς οι πιέσεις τιμών κλυδωνίζουν τις παγκόσμιες αγορές, το infographic χαρτογραφεί τους ρυθμούς πληθωρισμού παγκοσμίως χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Trading Economics, εστιάζοντας στις χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού.

Από τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο εντοπίζονται στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων του Μακάο, της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν. Σε αυτήν την περιοχή, τα εκτεταμένα lockdown περιόρισαν την ανάπτυξη και τις καταναλωτικές δαπάνες, μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Πέρυσι, οι Κινέζοι καταναλωτές εξοικονόμησαν 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικές καταθέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των περιορισμών που άρθηκαν φέτος.

 

.

.

.

.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ακραίο παράδειγμα είναι το Νότιο Σουδάν. Η πολιτική αστάθεια και η βία έχουν μειώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο -11,6% τον Δεκέμβριο. Καθώς αντιμετωπίζει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού παγκοσμίως.

Η πετρελαιοπαραγωγική χώρα Ομάν έχει επίσης χαμηλό πληθωρισμό, στο 2,1%. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το ριάλ του Ομάν είναι συνδεδεμένο με το δολάριο των ΗΠΑ, διατηρώντας το νόμισμα σταθερό. Ο πληθωρισμός παρέμεινε συγκρατημένος εδώ και μια δεκαετία στη χώρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 66η θέση, με πληθωρισμό στο 7,2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ