Το φετινό 9άμηνο ίσως ήταν το πιο δύσκολο για την παγκόσμια μετοχική και ομολογιακή αγορά τα τελευταία 14 χρόνια, από την κατάρρευση της Lehman Brothers και έπειτα, με το σύνολο των αρνητικών νέων στη μέχρι τώρα διάρκεια του έτους να είναι τέτοιου μεγέθους που να “καπελώνουν”, ακόμη, και το έτος 2020, που ήταν το έτος εμφάνισης της πανδημίας.

Καθώς ξεκίνησε το τελευταίο 3μηνο της χρονιάς – μάλιστα, οι διαθέσεις του Οκτωβρίου δείχνουν να είναι αντίστροφες με αυτές του πολύ “κακού” Σεπτεμβρίου – καλό θα ήταν να δούμε από ποια βάση ξεκινούν οι τελευταίες 90 ημέρες του χρόνου, για τον Ελληνικό Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων .

Η βάση αυτή αφορά τις υψηλές αρνητικές αποτιμήσεις και τις επιπλέον διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών ανά την υφήλιο (οι οποίες, με πυρήνα, το ζήτημα του πληθωρισμού κινούνται ακριβώς αντίστροφα από τα προηγούμενα 14 έτη, στα οποία κυριάρχησε η νομισματική χαλάρωση).

Το ερώτημα είναι:

  • Θα δούμε καλύτερες αποτιμήσεις στο τελευταίο 3μηνο και ως εκ τούτου στα τέλη του έτους ή οι πρώτες θετικές ημέρες του Οκτωβρίου θα είναι μία “παγίδα”, ανάλογη με αυτή του Ιουλίου;

Τούτο διότι, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το ράλι των αγορών από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, όχι μόνον δεν είχε διάρκεια, αλλά κατέληξε σε χαμηλότερες αποτιμήσεις στο τέλος του 3ου τριμήνου – οι μεγαλύτερες για τη διάρκεια του 2022.

Τα παραπάνω σε νούμερα, αντικατοπτρίζονται για την αγορά των Α/Κ σε απώλειες Ενεργητικού -8,85%, με υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης περί των 984 εκατ. €, που το διαμόρφωσαν στα 10,141 δις €.

Υπενθυμίζουμε, ότι, στο τέλος του α΄ εξαμήνου οι απώλειες ήταν ανάλογες (μόλις κατά 20 εκατ. € καλύτερες).

Το γεγονός ότι το Ενεργητικό δεν βρέθηκε οριακά στο ψυχολογικό όριο των 10 δις € ή εναλλακτικά, αν θέλετε, το ότι “σώθηκε η παρτίδα” οφείλεται αποκλειστικά τόσο στη ψυχραιμία των μεριδιούχων, όσο και στη περαιτέρω θετική τους επενδυτική διάθεση.

Στο 3ο τρίμηνο, όχι μόνον, δεν υπήρξαν εκροές, αλλά το εντίθετο αγορές μεριδίων.

Η αξία των εισροών από τα τέλη του Ιουνίου, που ήταν στα 98 εκατ. € ενισχύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 237 εκατ. €.

Αυτή, τη φετινή συμπεριφορά των μεριδιούχων, την έχουμε “υμνήσει” άλλωστε πολλές φορές στους τελευταίους σχολιασμούς μας. Είναι μία συμπεριφορά “ωρίμανσης”, από την οποία πηγάζουν ιδιαίτερα θετικά σήματα και αισιόδοξα μηνύματα για τη μελλοντική πορεία του Ελληνικού Θεσμού των Α/Κ.

Οι μεριδιούχοι, φέτος, έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στα Μικτά Α/Κ, καθώς καταγράφουν εισροές 329 εκατ. €. Ακολουθούν τα Funds of Funds Μικτά και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 90 και 53 εκατ. €, αντιστοίχως. Αμέσως επόμενα στην επενδυτική προτίμηση, τα Funds of Funds Μετοχικά με 51 εκατ. €.

Σε αντιδιαστολή, οι κατηγορίες με τις εντονότερες εκροές είναι τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 170 εκατ. € (η εικόνα τους βελτιώθηκε αρκετά τον Σεπτέμβριο), τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 47 εκατ. € (η “αιμορραγία” μεριδίων είναι συνεχόμενη) και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 36 εκατ. €.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι, η μέση απόδοση της αγοράς στο 9μηνο κυμάνθηκε στο πολύ αρνητικό ποσοστά του -11,84%.

Τις μεγαλύτερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -37,76%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -19,15% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -17,90%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here