Tον Νοέμβριο θα γίνει ο καταλογισμός της έκτακτης εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για το 9μηνο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022.

Έκτακτη εισφορά θα καταβάλουν τον επόμενο χρόνο για τα υπερβάλλοντα κέρδη του 2022 και τα διυλιστήρια με τη ΔΕΠΑ.

Στα σκαριά επίσης είναι ένας νέος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των παρόχων ρεύματος, που θα προκύψει από το ισοζύγιο των ζημιών και των κερδών που αποκόμισαν από τις νέες τιμές προμήθειας που ισχύουν από τον Αύγουστο.

Τον μηχανισμό αυτό θα αναλάβει να ετοιμάσει η ΡΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την εφάπαξ έκτακτη εισφορά 90% επί των «ουρανοκατέβατων» κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, ο τελικός υπολογισμός της θα γίνει με βάση τα οριστικά στοιχεία του 6μηνου, Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022, που έχει στη διάθεση της η ΡΑΕ και τα ενδεικτικά του 3μήνου Απρίλιος-Ιούνιος 2022.

Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών των εταιριών για τα ποσά του τριμήνου, γιατί θα απαιτηθεί χρόνος, συνεπώς, η εκτίμηση του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ηλεκτροπαραγωγό (ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ ΙΙ Α.Ε., ΗΡΩΝ Ενεργειακή ΑΕ, Κόρινθος Power, Enel Global ΑΕ και Optimus Energy, εταιρία ΦΟΣΕ, συνδεδεμένη με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που εκπροσωπεί στη χονδρεμπορική αγορά εταιρίες ΑΠΕ) θα υπολογιστεί με τα διαθέσιμα στοιχεία, ώστε να γίνει τον Νοέμβριο ο καταλογισμός με απόφαση του ΥΠΕΝ.

Από την κοινοποίηση του οι εταιρίες θα έχουν περιθώριο αποπληρωμής εντός 3 μηνών.

  • Ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι η έκτακτη εισφορά που προβλέπει ο Κανονισμός της Κομισιόν για τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων («κλείδωσε» μετά την πολιτική συμφωνία των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου) στα καθ’ ημάς αφορά στα δύο διυλιστήρια, της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και της Motor Oil, καθώς και τη ΔΕΠΑ.

Η Ελλάδα υιοθετεί το ποσοστό του 33%, που θα επιβληθεί στα κέρδη των συγκεκριμένων εταιριών του 2022, τα οποία θα πρέπει να υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των φορολογητέων κερδών της 4ετίας 2018-2021.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογη εισφορά να επιβληθεί και για τα υπερκέρδη του 2023.

  • «Θα δούμε για το 2023».

Ο Κανονισμός προβλέπει φορολόγηση για το 2022 ή/και το 2023, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών την επιλογή.

Ο ΥΠΕΝ ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακτηθούν έσοδα και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο νέος μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων των παρόχων ρεύματος, που θα ετοιμάσει η ΡΑΕ και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, θα προκύψει από το ισοζύγιο ζημιών-κερδών που έχουν οι προμηθευτές κάθε μήνα στη λιανική αγορά, μετά το νέο καθεστώς τιμολόγησης του ρεύματος, από τον Αύγουστο.

Ανάλογα με τις τιμές που έδωσε κάθε προμηθευτής ανά μήνα, σε σχέση τη χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώθηκε τον ίδιο μήνα, θα εξαχθεί και το ανάλογο ισοζύγιο. Εφόσον είναι θετικό, τότε ένα μέρος των υπερεσόδων αυτών θα ανακτάται και θα κατευθύνεται στο ΤΕΜ. Ο υπολογισμός του ισοζυγίου θα γίνεται τον 11ο μήνα του έτους, ώστε να εισπράττονται υπερέσοδα έως το τέλος του χρόνου. Για φέτος ειδικά θα περιοριστεί σε ένα 5μηνο.

Η δεσμευτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% σε ώρες αιχμής που προβλέπει ο Κανονισμός της Κομισιόν θα προέλθει από τις βιομηχανίες της μέσης και της υψηλής τάσης, δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Αντίθετα, απέκλεισε το δελτίο στο ρεύμα για τα νοικοκυριά.

  • «Δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν προγραμματισμένες περικοπές φορτίων»,

Για την εξοικονόμηση ρεύματος από τις βιομηχανίες προβλέπονται μέτρα με κίνητρα, ενώ τις ώρες αιχμής θα καθορίζει ανά μήνα ο ΑΔΜΗΕ.

Είπε ακόμη ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Από τα 7 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ως τώρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 1,5-2 δισ. ευρώ προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο από άλλες πηγές (μηχανισμός πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, δικαιώματα ρύπων, κλπ)

Δεν προβλέπεται, τουλάχιστον με όσα είπε ο ΥΠΕΝ, να αλλάξει το ελληνικό μοντέλο με την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Νερά και ΑΠΕ θα διατηρήσουν τις ίδιες ρυθμιζόμενες τιμές, όπως σήμερα, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τις ρυθμιζόμενες, ανά μήνα, τιμές του λιγνίτη, παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Κομισιόν βάζει «ταβάνι» τα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα.

  • «Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται να τροποποιηθεί για να βελτιωθεί θα το κάνουμε», είπε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ