Προεκλογική υποσχεσιολογία και υπεκφυγές διέκριναν στο αφήγημα της Αριστοτέλους, οι νοσοκομειακοί γιατροί που συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας.

Τα θέματα των προσλήψεων, των ελλείψεων, της υποχρηματοδότησης και των ΜΕΘ  συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση εφ’ όλης της ύλης που είχε το νέο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον Ανδρέα Ξανθό.

Συμφωνα με τη ΔΗΠΑΚ, «το υπουργείο αντί να ακούσει την αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών για τα δίκαια αιτήματα, εξακολουθεί να επιμένει να εφαρμόζει και να υπερασπίζεται την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πήρε ούτε καν το σαφέστατο πολιτικό μήνυμα που έδωσαν οι πρόσφατες εκλογές στην ΟΕΝΓΕ».

Στελέχωση 

Από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018 έχουν διοριστεί ήδη 1.800. Το Υπουργείο, πάντως,  ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν 940 θέσεις (οι 380 στην Αττική). Αλλά, «ενώ υπάρχουν υποτίθεται οι προγραμματισμένες δαπάνες για το 2019, οι συνάδελφοι δεν θα διοριστούν εντός του 2019 λόγω του χρονοβόρου συστήματος κρίσεων», αναφέρει ο Η. Σιωρας, εκ μερους της ΔΗΠΑΚ. Συμφωνα με την ενημέρωση για τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο. «Όμως ο υπουργός δεν απάντησε στην τεκμηριωμένη ερώτηση της ΔΗΠΑΚ ότι στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν τώρα (700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί)», ανέφερε και πρόσθεσε «η υποσχεσιολογία καλά κρατεί με μπόλικο προεκλογικό …χρώμα. Όπως είδαμε τις 4.500 θέσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την πρωταπριλιά του 2015 , άλλο τόσο θα βλέπουμε τις χιλιάδες διορισμούς που υπόσχονται τώρα».

Υπογραμμίστηκε ότι, οι 500 επικουρικοί μέσω ΕΣΠΑ και άλλοι 500 των οποίων ανανεώθηκε για 1 χρόνο η θητεία μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις, θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2019. «Μετά όσα νοσοκομεία θα έχουν έσοδα, θα μπορούν να παίρνουν νέους επικουρικούς. Εκατοντάδες συνάδελφοι στην ανεργία και υποστελεχωμένα τμήματα δηλαδή».

Παράλληλα, τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι θα εκδοθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των επιτροπών ειδικότητας, οι οποίες θα βαθμολογούν τα εκπαιδευτικά κέντρα. «Δηλαδή διακοπή κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητα σε κέντρα που οι κυβερνήσεις αποδυνάμωσαν, αντί για βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης των ειδικευομένων», συμπληρώνει ο κ. Σιώρας.

Χρηματοδότηση

Στη συνάντηση ο Υπουργος φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι «οριακοί» και ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα 65 εκατ. € λιγότερα για τα νοσοκομεία,  ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει προσαύξηση κάθε χρόνο».

Κατά τον κ. Σιωρα προφανώς μετά το πρώτο εξάμηνο τα νοσοκομεία θα χρειάζονται επιπλέον πιστώσεις για να πάρουν αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό και να πληρώνουν τους ελαστικά εργαζόμενους. «Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι και πρόσφατα παραδείγματα  όπως διακοπές ρεύματος, γεννήτριες που δεν παίρνουν μπρος αμέσως, ασανσέρ χαλασμένα (με πρόσφατο τραυματισμό συναδέλφου) ακάλυπτες βάρδιες τεχνικών από έλλειψη κονδυλίων», ανέφερε.

Νοσοκομεία

Συμφωνα με την ενημέρωση, το σχέδιο νέων οργανισμών θα δοθεί για διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Θα προβλεφθεί στο μη ιατρικό προσωπικό μικρή αύξηση των οργανικών θέσεων που όμως «σε καμία περίπτωση δεν θα φθάσουν στα επίπεδα του  2012». Ανακοινώθηκε ότι θα μείνουν κλειστά όσα νοσοκομεία έκλεισαν και κάποια θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας. Μόνο 56 είναι  τα κενά σε κλίνες ΜΕΘ υποστήριξε ο κ. Ξανθός.

Πάντως, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το επόμενο διάσημα θα δοθεί για διαβούλευση το σχέδιο για τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων. Παράλληλα, δόθηκε δέσμευση για απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής των πιστοποιητικών ΚΕΠΑ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί επεσήμαναν ότι πρέπει να απαλλαγούν οι συνάδελφοι τους από την υποχρέωση να ασκούν καθήκοντα ελεγκτή ΕΟΠΥΥ. Σημείωσαν, δε, ότι οι  εξειδικευόμενοι στη λοιμωξιολογία και άλλες εξειδικεύσεις είναι άμισθοι.

 

Virus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ