Η ExxonMobil, το τελευταίο διάστημα – μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος»- ενδιαφέρθηκε και για συνεργασία με τη Noble Energy, για την περαιτέρω εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» με πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου.

Αυτό αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή, εκτός των άλλων, σημαίνει «χαλάρωση της αποφυγής στενών σχέσεων με το Ισραήλ, λόγω των στενών συνεργασιών με τις αραβικές χώρες».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, η ExxonMobil, (η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο), βρίσκεται σε συνομιλίες με τις εταιρείες που αναπτύσσουν το κοίτασμα «Λεβιάθαν» για να κατασκευάσουν πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Παρόμοια μονάδα θα επέτρεπε στους εταίρους του «Λεβιάθαν» να εξάγουν φυσικό αέριο σε χώρες που δεν είναι προσβάσιμες με αγωγούς, αλλά και να αποφεύγουν την ανάγκη κατασκευής ακριβών υποδομών για σύνδεση με εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι η Exxon Mobil είχε πρόσφατα μεγάλη ανακάλυψη φυσικού αερίου κοντά στην ακτή της Κύπρου. To Bloomberg απευθύνθηκε σε εκπρόσωπο της ExxonMobil η οποία πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Σε δεύτερο ερώτημα, σχετικά με την ανάπτυξη του «Γλαύκου» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για σχόλια για τα χρονοδιαγράμματα και τις προοπτικές και τις μεθόδους ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι -όπως και πρόσφατα έγραψε ο «Φιλελευθερος» – εκπρόσωπος της Exxon είχε συνάντηση πρόσφατα με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, με σκοπό να τονίσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στις διαδικασίες αδειοδότησης θαλάσσιων τεμαχίων της χώρας.

philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ