Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Στρατηγικός στόχος του τουρισμού πλέον η ωρίμανση! Το κυνήγι των «ρεκόρ» δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί αυτοσκοπό για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Η σωστή διαχείριση των προορισμών, με επενδύσεις και αλλαγή νοοτροπιών, θα καθορίσει το μελλοντικό πρόσημο του τομέα».

Το σχόλιο έρχεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσο και αποτυπώνει ακριβώς αυτό που επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι τουριστικοί φορείς, οι οποίοι πλέον επιζητούν ποιότητα και όχι ποσότητα.

Τα νούμερα πάντως του πρώτου τριμήνου είναι πιο ενθαρρυντικά τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και (περισσότερο) …ποιότητας.  Με βάση τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα μας για το πρώτο τρίμηνο του 2019 άγγιξε τα 2 εκατομμύρια, ενώ υψηλό, διψήφιο ποσοστό ανόδου, κατά 37,2%  σημείωσαν οι τουριστικές εισπράξεις.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,8% και διαμορφώθηκε στις 1.936 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.796 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 760 εκατ. ευρώ.

Το θετικό στοιχείο για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι η μεγάλη αύξηση του ποσοστού των εισπράξεων έναντι της μικρότερης ανόδου του ποσοστού των αφίξεων που αποτυπώνεται και στην αύξηση της Μέσης Δαπάνης.

  • Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ στο πρώτο τρίμηνο η Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 389 ερυώ έχοντας ενισχυθεί κατά 27,7% σε σχέση με τα 305 ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2018, ενώ κοντά στα 302 ευρώ ήταν η αντίστοιχη δαπάνη το πρώτο τρίμηνο του 2017.
  • Μόνο για το μήνα Μάρτιο, η Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι ήταν στα 406 ευρώ από 333 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και τα 303 ευρώ του Μαρτίου του 2017.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ανέδειξε το μείζον ζήτημα της μείωσης της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης τα τελευταία χρόνια από την πρόσφατη μελέτη του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ, Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη μεταξύ 2005 και 2018 μειώθηκε κατά 30% (από 745,7 ευρώ σε  519,6 ευρώ), κάτι ωστόσο που δεν αποτελεί ένδειξη «υποβάθμισης» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ η μείωση αυτή οφείλεται κατά περίπου τα 2/3 στην μείωση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής, που αποτελεί παγκόσμια τάση, και κατά το 1/3 στην αλλαγή του μείγματος των επισκεπτών με την προσέλκυση νέων αγορών από τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ