Γράφει η «ξενοδόχος»

Για «τεράστια συμφωνία» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος αναφορικά με τo deal της GIC, του επενδυτικού ταμείο της Σιγκαπούρης που αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο Sani/Ikos.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι

  • «Είναι τεράστια συμφωνία για την εταιρεία, αλλά και για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού στο σύνολό του.
  • Αποδεικνύει την εμπιστοσύνη ισχυρών κρατικών funds στην δυναμική της οικονομίας μας. Προσωπικά, αισθάνομαι χαρά και υπερηφάνεια για τον φίλο και μέντορά μου Ανδρέα Ανδρεάδη».

Η συμφωνία με τον όμιλο Sani/IKOS πράγματι, έρχεται να δώσει νέα προοπτική, καταρχάς σε ένα γενικότερο πλαίσιο για την ελληνική αγορά και την τουριστική βιομηχανία, αλλά και σε ένα πιο ειδικό πλαίσιο για την ίδια την Sani/IKOS, η οποία αποτιμήθηκε συνολικά στα 2,3 δις. ευρώ, ενώ έχει μπροστά της ένα επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός πλέον ότι η ελληνική αγορά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών, θεσμικών κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα όπως είναι η GIC:

Το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης το οποίο ιδρύθηκε το 1981 διαθέτει, όπως αναφέρει επισήμως

«ένα διαφοροποιημένο, ισχυρό χαρτοφυλάκιο με στόχο να εξασφαλίζει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης», έχει επενδύσεις σήμερα σε περισσότερες από 40 χώρες και  περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση κάποιων …εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ. τα οποία αν και δε δημοσιεύονται επισήμως, σύμφωνα με ανεξάρτητες εταιρείες συμβούλων που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, υπολογίζονται μεταξύ 690 και 799 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Αναφορά στο μέγεθος της συμφωνίας έκανε και ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο του τουρισμού μετά την πανδημία».