Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2020 θα αποτελέσει και την αφορμή για την επίσημη ανακοίνωση της οριστικής απόφασης του βασικού μετόχου να πωλήσει το 90% των μετοχών στο αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital.

Η απόφαση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε ληφθεί το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι διαγωνιστικές διαδικασίες ξεκίνησαν το 2017. Τελικά η σημερινή διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έκλεισαν τη συμφωνία πώληση του 90% της θυγατρικής Ασφαλιστικής και η γενική συνέλευση των μετόχων, περίπου στις 20 Απριλίου, θα επικυρώσει τη συναλλαγή.

Το τίμημα για την εξαγορά έχει προσδιοριστεί με βάση την αποτίμηση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, κοντά στα 500 εκατ. Ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα εκτός από το τίμημα θα διατηρήσει το 10% των μετοχών της Ασφαλιστικής.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει συνεργασία για 12 χρόνια με την Εθνική Ασφαλιστική για τη δημιουργία, ανάπτυξη και πώληση του bancassurance μέσω του δικτύου της ΕΤΕ και της Ασφαλιστικής.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται γύρω στον Σεπτέμβριο του 2021.

Tο CVC Capital είναι ένα από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 80 δισ. δολαρίων.

Επικεφαλής του CVC Capital Partners είναι οι Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard.

Το private equity ιδρύθηκε το 1981 επενδύοντας από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε 300 επενδυτικά projects , ενώ διαχειρίζεται assets άξιας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Η CVC Capital τα τελευταία 3 χρόνια έχει επενδύσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει από την ΜΙG το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, το ΙΑΣΩ General και το Metropolitan, κινήσεις που καθιστούν το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο ως έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες στον τομέα της ιδιωτικής υγείας στην χώρα μας.

Η CVC απέκτησε, το 2020, μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία ηλεκτρονικών πωλήσεων Skroutz ενώ εξαγόρασε από την τουρκική D-Marin του ομίλου Dogus τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουνιών Κέρκυρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here