Την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το oριστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης RRF.

Επισήμως το σχέδιο θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσον αφορά το κομμάτι των δανείων, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος αξιοποίησης των 12,7 δισ Ευρώ από το τραπεζικό μας σύστημα.

Η Ελληνική πρόταση προβλέπει ότι το δανειακό τμήμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ιδιωτικές επενδύσεις καλύπτοντας έως το 50% του προϋπολογισμού τους με το υπόλοιπο 30% να καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό και το 20% από ίδια κεφάλαια.

  • Τα δάνεια του Recovery and Resiliance Facility RRF , θα εκταμιεύονται σε δόσεις των 100 εκατ ευρώ κάθε φορά προς τις τράπεζες .
  • Eφόσον οι τράπεζες χορηγούν τα δάνεια, τότε μόνον θα καταβάλλεται η επόμενη δόση των 100 εκατ ευρώ.
  • Σε κάθε καταβολή 100 εκατ ευρώ, οι τράπεζες θα καλούνται να συνεισφέρουν τουλάχιστον άλλα 30 εκατ ευρώ δάνεια και οι ιδιώτες επενδυτές τουλάχιστον άλλα 20 εκατ ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι με το δανειακό κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις άνω των 26 δισ ευρώ.

Όσον αφορά το τμήμα των δωρεάν χρηματοδοτήσεων του RRF, ύψους 19,4 δισ Ευρώ, στις 2.000 σελίδες του Εθνικού Σχεδίου περιγράφονται αναλυτικά 250 αναπτυξιακά έργα και 64 μεταρρυθμίσεις  με βάση ορόσημα και στόχους που θα συμφωνηθούν με τις Βρυξέλλες οι οποίες θα προτείνουν το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here