Δεδομένου, ότι η επιλεξιμότητα των εταιρειών, που θα συμμετάσχουν στα μεγαλύτερα ή μικρότερα προγράμματα θα γίνει βάσει του κανόνα first-in-first-out (fifo) δηλαδή οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν προετοιμάσει επιχειρηματικά σχέδια, στους επιλέξιμους κλάδους, να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης με τις τράπεζες, καθίσταται σαφές το προβάδισμα που έχουν όμιλοι και εταιρείες (κυρίως) εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, η ίδια συμμετοχή (των εταιρειών) θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 20%, κριτήριο που απαιτεί “γεμάτο ταμείο” και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι ισχυροί όμιλοι, στο σύνολο τους. Άλλωστε, κυρίως εισηγμένες, διαθέτουν (και λόγω εφαρμογής κανονισμού “εταιρικής διακυβέρνησης”) την υποδομή ούτως ώστε να υλοποιηθεί μία γραμμή χρηματοδότησης, σε αναλογία 40% δάνειο Ταμείου Ανάκαμψης, 30% δάνεια συγχρηματοδότησης από εμπορική τράπεζα (co-financing) και ένα 30% ίδια συμμετοχή του φορέα της επένδυσης. Η κατανομή, οριοθετεί, σε γενικές γραμμές και το πλαίσιο: “πράσινη μετάβαση” (σε ποσοστό 37%), “ψηφιακή μετάβαση” (20%), “ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός” και “απασχόληση και κοινωνική συνοχή”.

Οι επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να είναι, κατ’ αρχήν αξιόχρεες (bankable), να έχουν την δυνατότητα ίδιας εισφοράς και να λειτουργούν σε πλαίσιο συνεργασίας των σχετικών (τραπεζικών) διευθύνσεων (structured finance, investment banking, corporate business), με έναν συντελεστή “μόχλευσης” σχεδόν 2,5 φορές. Το εν λόγω ratio, οδηγεί τα επενδυτικά σπίτια να εκτιμήσουν, πως στις εισηγμένες “κρύβεται” εν δυνάμει αποτίμηση έως 1,5 φορά μεγαλύτερη σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία ομίλων, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής, όπως λ.χ. “υποδομών/κατασκευών”, “ενέργειας”, “μεταφορών/logistics”, “τηλε-επικοινωνιών”, “ψηφιακού μετασχηματισμού /πληροφορικής” και πλήθος τομέων δραστηριότητας σχετίζεται άμεσα είτε έμμεσα με έναν τόσο ευρύ παραγωγικό ιστό. Με τις εισηγμένες, στο ΧΑ, να αποτιμώνται στα 58,2 δισ. (σχεδόν στο 30% του ΑΕΠ) δηλαδή πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (πολύ δε περισσότερο έναντι αναπτυγμένων αγορών) το “ρηχό” χρηματιστήριο θα μπορούσε να δικαιολογήσει πολύ μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

Αναλυτές ξένων οίκων (Goldman Sachs, JP Morgan κ.α) έχουν ως ενδεικτική την περίπτωση του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου, στον οποίο ο μετασχηματισμός έχει συστημικά χαρακτηριστικά και ολοκληρωτική αλλαγή μοντέλου παραγωγής. Σύμφωνα με τους οίκους η ΔΕΗ αποτιμάται 2,11 δισ., η Mytilineos 2,01 δισ. η Τέρνα Ενεργειακή 1,46 δισ., ο ΑΔΜΗΕ περί τα 650,8 εκατ., όταν η EdPortugal (η πορτογαλική…ΔΕΗ ) αποτιμάται 3 φορές περισσότερο. Με την διεθνή τάση προς το Green Energy να έχει προσελκύσει, ήδη, επενδυτικά κεφάλαια τρισ ευρώ ειδικότερα από την πλευρά των renewable energy funds για τις εισηγμένες διανοίγεται διάπλατος ένας επενδυτικός ορίζοντας, 3 με 4 δισ. ευρώ. μέσα στην επόμενη πενταετία. Το project Greek Green Funds, που έχει προκηρύξει (από το καλοκαίρι του 2020) το αρμόδιο Υπουργείο έχει την πλήρη (υπό) στήριξη (και χρηματοδοτική ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το γεγονός, πως από το τέταρτο τρίμηνο του 2020-αρχές του 2021 πανίσχυρα funds λαβαίνουν θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των ισχυρών του κλάδου, αντανακλά ακριβώς αυτή την προσδοκία/προοπτική μεγέθυνσης, συνακόλουθα υψηλότερων αποτιμήσεων. Εξηγεί, εν πολλοίς και την στροφή που υλοποιούν ακόμη και όμιλοι, όπως η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ αλλά και μικρότεροι του κλάδου (Elinoil, Revoil) προς το πεδίο των “ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.  Μία πρώτη προεξόφληση, γίνεται ήδη, με το πρώτο 3μηνο να αποφέρει ένα ποσοστό 7,2% (που αντιστοιχεί σε 7-8 δισ. σε όρους αποτίμησης) αλλά με τους κλάδους αιχμής να θεωρούνται-σύμφωνα με τους αναλυτές- deep value. Στις εμβληματικές δράσεις περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, έργα υποδομής (λ.χ. Βόρειος Αξονας Κρήτης, Ε65, νέο εθνικό οδικό δίκτυο, νέος προαστιακός στην Αττική, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική χώρα κ.α.) επικοινωνιών (δίκτυο 5G στους αυτοκινητοδρόμους κ.α.) ψηφιακές υποδομές ένα ευρύτατο φάσμα έργων που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αφορούν άμεσα είτε έμμεσα την πλειονότητα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 07/04/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here