Το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε 2,75 φορές. Η μετοχή, 5 μέρες μετά, στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών έκλεισε στα €3,8250 (-6,25%), κάτω από την τιμή διάθεσης ενώ κάποια στιγμή την είδαμε και στα 3,73 Ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών κρύβει την εξήγηση.

Εκδηλώθηκε ζήτηση €686,2 εκατ. έναντι του προσφερόμενου ποσού των €250 εκατ.

Η κατανομή δεν έγινε με τη λογική «όποιος προσφέρει, παίρνει». Η Goldman Sachs επέλεξε συνειδητά τα €4,20 αντί του αρχικού στόχου των €4,40-4,50, θυσίασε €12-18 εκατ. εσόδων για να «κλειδώσει» ποιοτικότερους επενδυτές.

Η έκπτωση δεν ήταν αδυναμία ήταν κριτήριο επιλογής μετόχων.

  • Το πραγματικό προϊόν αυτής της αύξησης κεφαλαίου ήταν το μετοχολόγιο που άλλαξε ουσιωδώς.

Το 75% των νέων μετοχών πήγε σε διεθνή χαρτοφυλάκια, κυρίως αμερικανικά funds και 2-3 ευρωπαϊκά που έχουν εξειδίκευση στους κλάδους του ομίλου, μακροπρόθεσμου προσανατολισμού. Η ελληνική προσφορά συνεισέφερε μόλις €80,7 εκατ..

Τα υπόλοιπα €600 και πλέον εκατ. ήταν ξένο χρήμα που διεκδίκησε θέση σε όμιλο αποτίμησης €1,66 δισ.

Η οικογένεια Στασινόπουλου, σημειωτέον, ούτε πούλησε ούτε σκοπεύει να αγοράσει.

H διεύρυνση της διασποράς ήταν ο σχεδιασμός. Η πτώση των πρώτων ημερών , λοιπόν, έχει την εξήγηση της.

Όσοι μπήκαν για το γρήγορο discount βγαίνουν με απώλειες. Όσοι μπήκαν για το 2030 απορροφούν.

Το 2030 προβλέπει δυναμικότητα από 761 σε ~980 χιλ. τόνους, 4 επενδύσεις €455 εκατ. (ψυχρό έλαστρο, χύτευση αλουμινίου, ανακύκλωση, χαλκός), προσαρμοσμένα EBITDA €425-475 εκατ. από €236 εκατ. και στόχο τη 2η θέση της ευρωπαϊκής έλασης αλουμινίου.

Η Cenergy, με τις πρώτες ξένες θέσεις χτισμένες €2,5 δισ. χαμηλότερα από τα σημερινά €4,54 δισ., έδειξε πώς τελειώνουν αυτές οι ιστορίες όταν το πλάνο εκτελεστεί.