Σε σενάρια που φέρεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ύστερα από την έγκριση της ελληνικής Βουλής για την διεκδίκηση των πολεμικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως για την περίπτωση που το Βερολίνο εμμείνει στην πάγια θέση και απορριπτική του στάση, αναφέρεται σε δημοσίευσα του το Spiegel.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, σε περίπτωση που δεν αλλάξει (η στάση της Γερμανίας), η Αθήνα προτίθεται να καταφύγει καταρχήν σε διάφορες νομικές οδούς:

  • σε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και
  • σε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου.

Για να γίνει αυτό όμως θα έπρεπε να ξεπεραστούν πολυάριθμες νομικές παγίδες και γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις πιθανότητες επιτυχίας».

Κίνδυνος για τις διμερείς σχέσεις
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «μια περαιτέρω δυνατότητα θα ήταν η δήμευση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έχει απειλήσει ήδη στο παρελθόν με αυτό το βήμα. Ως προηγούμενο θα μπορούσε να χρησιμεύσει η αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου. Ο Άρειος Πάγος επιβεβαίωσε στο μεταξύ απόφαση του 1997 η οποία είχε εκδικάσει 28 εκατομμύρια στους συγγενείς των θυμάτων. Το υπ. Δικαιοσύνης θα έπρεπε όμως να εγκρίνει προηγουμένως τη δήμευση». Όπως σημειώνει το Σπίγκελ όμως, «μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, φοβούμενη να μη θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με τη Γερμανία ως δανειστή και εμπορικό εταίρο αλλά και για να μην απωθήσει γερμανούς τουρίστες. Ωστόσο οι ανησυχίες αυτές φαίνεται να έχουν στο μεταξύ μετριαστεί».

 

Ultima ratio

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, «κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές συζητούν εδώ και καιρό πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η δήμευση γερμανικής περιουσίας. Ένα τέτοιο βήμα θα επιβάρυνε σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, σε αυτό συμφωνούν ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί. Γι’ αυτό και θεωρείται το απολύτως τελευταίο βήμα, όταν θα έχουν αποτύχει προηγουμένως όλες οι προσπάθειες σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο. Γι’ αυτό οι Έλληνες προτίθενται να παρουσιάσουν προηγουμένως τις αξιώσεις τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Παράλληλα θέλουν να ενημερώσουν τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρώπης για το ζήτημά τους. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και μια εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να αντιληφθούν οι Γερμανοί ότι οι απαιτήσεις των Ελλήνων είναι δικαιολογημένες».

Πώς αντιμετωπίζει το θέμα η πλειονότητα του γερμανικού τύπου

Στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων αναφέρεται και η πλειονότητα των γερμανικών εντύπων. Το Focus συγκεντρώνει και δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που στηρίζουν το ελληνικό αίτημα.

Η Tagesspiegel έχει τίτλο «Η Ελλάδα ζητά επανορθώσεις από τη Γερμανία» και σημειώνει πως «για τη Γερμανία το θέμα θεωρείται λήξαν. Η Αθήνα το βλέπει ωστόσο διαφορετικά και θα μπορούσε να αξιώσει μέχρι και 290 δισεκατομμύρια ευρώ».

Handelsblatt επιγράφει το ρεπορτάζ της με τον τίτλο: «Ο Τσίπρας εντείνει την πίεση στην Μέρκελ στη διαμάχη για τις πολεμικές αποζημιώσεις». Η εφημερίδα σημειώνει: «101 χρόνια μετά το τέλος του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου και 74 χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας του Χίτλερ, η Ελλάδα καταθέτει τώρα επίσημα αίτημα για επανορθώσεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το Βερολίνο καλείται να καταβάλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις στα θύματα του πολέμου, όπως αποφάσισε το ελληνικό κοινοβούλιο την Τετάρτη το βράδυ με μεγάλη πλειοψηφία».

Και η εφημερίδα συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν τις αποζημιώσεις αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στηρίζει τις απαιτήσεις και υπερψήφισε, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Βερολίνο όμως θεωρεί το αίτημα αβάσιμο. ‘Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν αλλάζει.Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει επιλυθεί οριστικά τόσο νομικά όσο και πολιτικά’».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ