Γράφει ο Θεόδωρος Γιαμιάς

 

  • “Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα σωστών αποφάσεων ,  οι σωστές αποφάσεις είναι αποτέλεσμα εμπειρίας , η εμπειρία είναι αποτέλεσμα  λανθασμένων αποφάσεων”

Tony Robbin

Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που απασχολεί μόνιμα την επενδυτική κοινότητα και συνήθως οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα  την πλειονότητα των επενδυτών:

τους γενικούς δείκτες

 

Χύνεται καθημερινά πολύ μελάνι και γράφονται χιλιάδες άρθρα , εκτιμήσεις , αναλύσεις , από απλούς αναλυτές μέχρι και κεντρικούς παίκτες (μεγάλες τράπεζες fund κλτ) για την πιθανή συνέχεια της πορείας όλων των γενικών δεικτών , από τους πιο δυνατούς πχ NASDAQ , DOW , S&P , DAX , NIKKEI , etc , μέχρι και τους πιο περιφερειακούς όπως πχ τον δικό μας ΓΔ/FTSE , και εν πολλοίς από αυτές τις αναλύσεις , ανεξαρτήτως της αξιοπιστίας τους (που πολλές φορές απλά δεν υπάρχει) , οι επενδυτές παίρνουν τις αποφάσεις τους για το πώς θα κινηθούν στη συνέχεια….

Είναι όμως σωστό να ακολουθούμε αυτή τη ‘’ροή κίνησης’’??

Αν και γενικά δεν μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι δεν πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την γενικότερα πιθανή πορεία των δεικτών , είναι σημαντικό να έχει ο κάθε επενδυτής πολύ καλά τοποθετημένο στο μυαλό του ένα νόμο που ισχύει πάντα ,

  • Αν μια αξία έχει λόγο να ανέβει θα ανέβει ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η αγορά (σε γενικό επίπεδο) , αν έχει λόγο να πέσει θα το κάνει πάλι ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η αγορά (σε γενικό επίπεδο”… .

Υπάρχει βέβαια και ένας όγκος εταιρειών που ευνοείται ανοδικά ή καθοδικά από την ευρύτερη κίνηση της αγοράς , αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας επενδυτής είναι να εξετάσει το χαρτοφυλάκιό του και να δει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του , αν είναι ένα χαρτοφυλάκιο που ακολουθεί την άνοδο / πτώση του ΓΔ  πχ ένα αμοιβαίο κτισμένο επάνω στον ΓΔ ή ένα ETF τότε ναι πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την πιθανή εξέλιξη της πορείας του υποκείμενου δείκτη και να προσαρμόσει την τακτική του ανάλογα , αν όμως (και εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον του παρόντος άρθρου) είναι τοποθετημένος ή θέλει να επενδύσει στις προοπτικές συγκεκριμένων εταιρειών τότε τα πράγματα αλλάζουν δραματικά διότι κάπου εκεί σταματά (κατά μια έννοια) η ‘’εξάρτηση’’ από τους δείκτες .

Ας δούμε κάποια παραδείγματα …

  • Η αμερικανική εταιρεία AMD (στο χώρο του λογισμικού) , γνωστή και εδώ στην Ελλάδα) , μόλις πριν τέσσερα χρόνια το 2016 κόστιζε στο ταμπλό μόλις από 2,5 $ έως 3$ … όλοι την θεωρούσαν ‘’χαμένη υπόθεση’’ οι πιο ‘’αξιόπιστοι αναλυτές = κεντρικές τράπεζες’’ έδιναν ‘’value under 3$’’….
  • Όταν ξεκίνησε την αναδιάρθρωσή της η εταιρεία λίγοι κατάλαβαν την συνέχεια , τα στοιχεία όμως έδειχναν πολλά … το αποτέλεσμα είναι ότι αυτό το junk equity σήμερα έχει σταθεροποιηθεί στα 50 δολάρια
  • δηλαδή μιλάμε για μια άνοδο της τάξης του  +1700%

Τι έκανε όμως την ίδια περίοδο ο Nasdaq ;

Στις αρχές λοιπόν του 2016 ο υποκείμενος δείκτης ήταν περίπου στις 5000 μονάδες και τώρα  είναι στις 10.000 μονάδες. Άνοδος της τάξης του 100%. Θεωρώ ότι δια γυμνού οφθαλμού είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία επαφή …

Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά ίδια παραδείγματα πχ TNDM (βιοτεχνολογία / διαβήτης) από τα 4$ στα 70$ , ZNGA (mobile gaming) από τα 2$ στα 9,5$ κτλ  , αλλά ο στόχος είναι να καταλάβουμε το νόημα ότι όσο σημαντικό είναι το τι θα κάνει εν συνόλο  η αγορά , άλλο τόσο και πιο σημαντικό είναι το τι θα κάνει η εταιρεία στην οποία έχουμε επενδύσει ….

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει βέβαια και αντίστροφα , πολλές εταιρείες ενώ ο υποκείμενος δείκτης ανεβαίνει , έχουν υποχωρήσει αρκετά ή και χρεοκοπήσει μιας και δεν βγήκαν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα …

Τι συμβαίνει στην Αθήνα…

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε δυο ειδήσεις ιδιαίτερης βαρύτητας:

  1. Ανακοινώθηκε η νέα στάθμιση των μετοχών στον FTSE , βάσει των νέων δεδομένων λοιπόν , οι τράπεζες αυξάνουν αρκετά την στάθμιση τους στον υποκείμενο δείκτη , πιο συγκεκριμένα η ΕΥΡΩΒ πάει από 0,369 στο 0,62 , η ΑΛΦΑ από  0,317 στο 0,694 , η ΕΤΕ από 0,501 στο 0,883 , και η ΠΕΙΡ από 0,96 στο 1,00 .

Ο κάθε επενδυτής μπορεί να αποκωδικοποιήσει με τον δικό του τρόπο την συγκεκριμένη αλλαγή , πάντως η χρονική στιγμή σίγουρα δεν είναι τυχαία και για την στήλη θεωρείται εξαιρετικά καλή είδηση ….

2. Επίσης ανακοινώθηκε η είσοδος ενός επιφανούς Έλληνα επενδυτή του εξωτερικού  (Μυστακίδης) , στην Τρ. Πειραιώς με ποσοστό μάλιστα λίγο πάνω από το 5% του μετοχικού  κεφαλαίου της τράπεζας πράγμα που τον υποχρεώνει να ανακοινώνει τις κινήσεις του .

Η είσοδος του συγκεκριμένου ‘’παίκτη’’ μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους , αυτό στο οποίο εγώ θα σταθώ είναι ότι δεν εντυπωσιάζουν τα μεγέθη του , αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι δεινός trader στα μέταλλα όπου έχει κάνει και μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό και εξ αυτού τεκμαίρεται και η σημασιολογία της κίνησης .

  • Επίσης ο ΟΤΕ ανακοίνωσε το όραμα του για την ‘’επόμενη μέρα’’ και τον επαναμετασχηματισμό της εταιρείας σε ένα ακόμη πιο ευέλικτο , δυνατό , και κερδοφόρο σχήμα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον , που δείχνει πολλά για το μέλλον της εταιρείας.

Κάτι κινείται λοιπόν …

Το αποτέλεσμα βέβαια θα έρθει μόνο για αυτούς που θα επιλέξουν σωστούς συνεργάτες , είναι κοντά στην κεφαλαιαγορά μόνιμα και όχι ευκαιριακά , έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και …κανένα δόγμα η συναίσθημα.

Υστερόγραφο:

Ενώ το παρόν άρθρο επισημαίνει την (μερική) ανεξαρτησία επιχειρήσεων και δεικτών , τονίζεται ταυτόχρονα η αύξηση της στάθμισης των Ελληνικών τραπεζών στον υποκείμενο δείκτη (FTSE) και μάλιστα πιθανά σαν θετικό γεγονός , για την αποφυγή παρερμηνείας πρέπει να τονίσω ότι το γεγονός εξετάζεται και έχει να κάνει αυτούσια με τις εταιρείες , η αντανάκλαση στον δείκτη έχει δεύτερη ξεχωριστή ερμηνεία.

 

{Ο κ. Θεόδωρος Γιαμιάς είναι ΓΔ της Kyros Financial Group KFG}

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ