Το «δεξί» χέρι της Κριστιν Λαγκάρντ, ο Philip R. Lane, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δημοσίευση ένα μακροσκελέστατο blogpost, που προσπαθεί να προσδιορίσει την μεσοπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εν μέσω των συνεχιζόμενων ενεργειακών κρίσεων και των σοκ που σχετίζονται με την πανδημία και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία..

Μετά από πολύ διάβασμα, ο αναγνώστης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να βιαστούν στην αύξηση των μισθών ενώ η κεντρική τράπεζα οφείλει γρήγορα να σηκώσει τα επιτόκια για να φρενάρει την εξέλιξη του πληθωρισμού.

  • «Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνονται επί του παρόντος καλά αγκυρωμένες στο στόχο του 2%, αλλά μια παρατεταμένη φάση πληθωρισμού πάνω από τον στόχο δημιουργεί κίνδυνο αποδέσμευσης που αντιμετωπίζεται με την αύξηση των επιτοκίων στα απαιτούμενα επίπεδα για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο έγκαιρα.»

Και τι λέει η ίδια η Christine Lagarde;

 

  • «Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε πραγματικά νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο»

δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Ταϊλάνδη.

  •  «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here