Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να επιδεικνύουν πρόοδο στον περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανοιγμάτων (NPEs).

Ενίσχυσαν τα κεφάλαια και τα αποθεματικά κεφαλαίου κατά το 1ο τρίμηνο του 22, αποδίδοντας καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα.

Οι τάσεις συνεχίστηκαν το β’ τρίμηνο του 2022.

Ο βαθμός μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες: Ο ελληνικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 12% τον Ιούνιο 2022 (από 11%/10% τον Μάιο/Απρίλιο) ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε στο 3% για 2022/23Ε (από 4%-5%/3,5% στην αρχή του έτους).

 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αντέδρασαν σε αυτές τις μακροοικονομικές εξελίξεις, αυξήθηκαν στο 3,5%-4% τον Ιούλιο, συγκρινόμενες με τον μέσο όρο περίπου 1% το 2021.

Η αρμόδια ερευνητική ομάδα της  GS έχει πρόσφατα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις τιμές TTF .

Η πιθανότητα των οικονομολόγων μας για ύφεση είναι 50% για τη ζώνη του ευρώ, 35% για το Ηνωμένο Βασίλειο και 30% στις ΗΠΑ.

Τι αλλάζουμε;

Αναλύουμε τον αντίκτυπο του επιταχυνόμενου πληθωρισμού, τα νέα
επιτόκια περιβάλλοντος και τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στις ελληνικές τράπεζες.

Στην Ελλάδα, καταγράφεται αυξημένη μακροοικονομική αβεβαιότητα που μεταφράζεται σε  πιο συντηρητικές μας υποθέσεις απόδοσης κεφαλαίων  και μεταφράζεται επίσης σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Αποτιμήσεις και αξιολογήσεις:

Επαναφέρουμε μια αξιολόγηση στην Εθνική σε Buy:

Στην ανάλυσή μας, η Εθνική Τράπεζα θα έχει το υψηλότερο επίπεδο κάλυψης CET1 και NPE εντός των ελληνικών τραπεζών και το 2023, κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η εταιρεία εμπορεύεται στο 0,4 x 2023E P/TBV, έναντι 0,7x μέσου όρου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 0,6x που συνεπάγεται τιμή στόχο μας.

Υποβαθμίζουμε τη Eurobank σε Neutral post

Συνεχίζουμε να περιμένουμε ότι η  Eurobank θα δημιουργήσει το υψηλότερο ROTE (9% in
2023Ε), και να είναι μια από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα φτάσει τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα όρους των αναλογιών CET1/NPE.

Ενώ η Eurobank έχει σημειώσει ισχυρή πρόοδο όσον αφορά τους βασικούς αριθμοδείκτες, σημειώνουμε ότι διαπραγματεύεται με τα υψηλότερα πολλαπλάσια αποτίμησης στο δικό μας αναλυτικό σχήμα (σε 0,5x 2023E P/TBV έναντι 0,7x P/TBV για τις ευρωπαϊκές μας τράπεζες.

Επαναλαμβάνουμε την σύσταση Buy για την Alpha Bank

Βλέποντας ένα ελκυστικό προφίλ κινδύνου-απόδοσης: Εμφανίζεται παρόμοιο με τη Eurobank/NBG σε βασικά λειτουργικά metrics (2024E), ενώ διαπραγματεύονται με σημαντικό discount

Διατηρούμε την ουδέτερη βαθμολογία μας στην Τρ. Πειραιώς.

Βλέπουμε θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η διοίκηση της Πειραιώς όσον αφορά τη μείωση του υπολοίπου των NPE, τη δημιουργία αποθεματικού προβλέψεων, ανάκτηση ROTE και αποκατάσταση κεφαλαιακών αποθεμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι διαπραγματεύεται σε τιμή χαμηλότερη από τους υπολοίπους του κλάδου. Κατά την άποψή μας η τιμή αυτή αντανακλά το χάσμα στα κεφαλαιακά αποθέματα CET-1.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here