Τι πραγματικά συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Σολτς

0

Εντελώς αντίθετα με το κλίμα ανοχής στην κυβερνητική παροχολογία που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες -κυρίως εξαιτίας του ιταλικού παγόβουνου και του σεισμού Brexit που συγκλονίζει τη γραφειοκρατία της Κομισιόν- στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός συνάντησε μια πολύ πιο σκληρή αντιμετώπιση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς.

O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι για να πάρει τη ρύθμιση χρέους, με τη δεκαετή μετάθεση των πληρωμών και τα άλλα ευνοϊκά μέτρα για το χρέος, έχει υπογράψει «ρήτρες» ότι καμία μεταρρύθμιση δεν θα αναστραφεί χωρίς την έγκριση των τεσσάρων δανειστών (E.E., ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ) που θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Όλαφ Σολτς προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακόμη κι αν «περάσει» από την Κομισιόν η μη περικοπή των συντάξεων -λόγω της δέσμευσης ότι έχει διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 στο 3,5% του ΑΕΠ- το Eurogroup δεν θα μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού που αντιστοιχεί στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περίπου 700 εκατ. Ευρώ (πρόκειται για τα λεγόμενα ΑNFA’s και SMP’s).

Ενδεχόμενη άρνηση του Eurogroup να εκταμιεύσει τα κέρδη των ομολόγων, σε συνδυασμό με αρνητική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και μια ακόμη επικριτική Πρώτη Εκθεση Συμμόρφωσης στα πλαίσια της μεταμνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύει η Κομισιόν στις 21 Νοεμβρίου, θα δημιουργήσουν εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο της προς τις αγορές.

Χωρίς περιστροφές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να συνδέσει το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων με την ανάγκη υλοποίησης όλων των υπόλοιπων δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή με αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της Ενέργειας, διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγική δομή της οικονομίας και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

ΟΙ μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν από τον Αύγουστο

Ούτε μία από τις 16 μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει η Ελληνική κυβέρνηση, το καλοκαίρι, έχει ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εκτός από τη μείωση των συντάξεων, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είχε δεσμευτεί το περασμένο καλοκαίρι για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ξεκινούσαν από την πώληση των μεριδίων που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, περνά από μια σειρά αποκρατικοποιήσεων και καταλήγει στην επανεξέταση των επιδομάτων αναπηρίας και εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Στον τομέα της Ενέργειας η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους της.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα είχε υπογράψει την πώληση : ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Δίκτυο ΔΕΠΑ, μεταφορά σταδίου ΟΑΚΑ στο υπερταμείο και την αναδιάρθρωση ΕΤΑΔ.

Φυσικά ουδεμία ουσιαστική πρόοδος έχει γίνει για να προχωρήσει το έργο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να μηδενίσει όπως είχε υποσχεθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να αποφύγει τη συσσώρευση νέων από οργανισμούς, υπουργεία και φορείς του Δημοσίου που πραγματοποιούν συναλλαγές με ιδιώτες προμηθευτές.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανόγραμμα για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την Αρχή Ενιαίας Πληρωμής) και να εφαρμόσει τον 3ο κύκλο αξιολόγησης/ κινητικότητας στο Δημόσιο.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόλτς στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για το θέμα της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που διατηρείται ακόμη στην Ελλάδα σε 5 μόνο ελληνικά νησιά, τα νησιά με τις προσφυγικές ροές,

Οι Γερμανοί φαίνεται πως δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάργηση του «ειδικού καθεστώτος φορολόγησης» με τον ΦΠΑ δύο ταχυτήτων που κατά την άποψή τους οδηγεί σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Η νέα “αναδρομική απειλή”

Τέλος, ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες για το θέμα των δικαστικών αποφάσεων που δημιουργούν βάσιμες αξιώσεις επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους. Ενδεχόμενη αναδρομική επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι το 2011-2012 -όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας- προκαλεί ένα τεραστίου μεγέθους δημοσιονομικό κόστος που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αν μάλιστα οι δικαστικές αποφάσεις συνεχιστούν και προκύψει ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να “αποζημιωθούν” για περισσότερα του ενός έτη (π.χ., για την περίοδο 2015-2018), το κόστος για τον Προϋπολογισμό θα μπορούσε να φτάσει όμως ακόμα και στα 10 δισ.

Η Έκθεση της Κομισιόν με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει ότι το θέμα των δικαστικών αποφάσεων μπορεί να εξελιχθεί ως ο “μεγαλύτερο κίνδυνος τον κρατικό Προϋπολογισμό”.

Ακόμη και ο ….γνωστός “φίλος της κυβέρνησης”, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται από κοινού σχέδια με τις ελληνικές αρχές “με βάση την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής”.

Αν όμως προκύψει θέμα επιστροφής των αναδρομικών θα αλλάξει υποχρεωτικά το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ