Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια  του δολαρίου, στο 5,25%-5,50%, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην διήμερη συνεδρίασή της , ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωσή της περιμένει ακόμη μία αύξηση πριν από το τέλος του χρόνου.

Η αύξηση, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η τελευταία για αυτόν τον κύκλο, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Εάν η Fed προχωρήσει, θα έχει πραγματοποιήσει δώδεκα αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 που ξεκίνησε η πολιτική σύσφιξης.

Όπως και τον Ιούνιο, οι προβλέψεις των αξιωματούχων για την πορεία των επιτοκίων δείχνουν κατά μέσο όρο ότι θα φτάσουν στο 5,5% με 5,75% φέτος, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, αναμένουν τώρα ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2024 αντί για 1 ποσοστιαία μονάδα που ανέμεναν τον Ιούνιο. Ειδικότερα, τα επιτόκια προβλέπεται να μειωθούν στο 5,1% ώς το τέλος του 2024 και στο 3,9% ώς το τέλος του 2025.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,3% ώς το τέλος του έτους, στο 2,5% την επόμενη χρονιά και στο 2,2% ώς το τέλος του 2025.

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), το οποίο περιλαμβάνει προβλέψεις για ισχυρότερη ανάπτυξη και αγορά εργασίας από ό,τι προηγουμένως, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «ομαλής προσγείωσης».

Ειδικότερα, η Fed αναβάθμισε σημαντικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2023, στο 2,1% από 0,4% προηγουμένως.

Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητο κοντά στο 3,8% φέτος και να αυξηθεί στο 4,1% στο τέλος του έτους.

Αλλά στο ανακοινωθέν η Fed προειδοποιεί παράλληλα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με το ενδεχόμενο ακόμα πιο σφιχτών πιστωτικών συνθηκών και υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street έκλεισε με πτώση 76,85 μονάδων (–0,22%), στις 34.440,88 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιριών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 209,06 μονάδων (–1,53%), στις 13.469,13 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 41,75 μονάδων (–0,94%), στις 4.402,20 μονάδες.

Η Fed έχει καλύψει πολύ έδαφος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία.

Όπως τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τους κινδύνους.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο ίδιος ανέφερε ότι η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας έχει ανεβάσει ταχύτητα. Επισήμανε, επίσης, ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν βαρύνουν τις επενδύσεις. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, επισήμανε ότι η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ