Όλοι πλέον προβλεπουν ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα ξεπεράσουν το 4% προτού τελειώσει αυτή η περίεργη χρονιά.

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed ανακοίνωσε την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται πλέον στο εύρος του 3% με 3,25%.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της FED τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 4,4% στο τέλος της φετινής χρονιάς και να  κορυφωθούν στο 4,6% το 2023.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία, η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023.
  • Η ανάπτυξη θα είναι αναιμική, επιβραδυνόμενη στο 0,2% το 2022, προτού επιταχυνθεί στο 1,2% το 2023.

Δεν προβλέπονται μειώσεις επιτοκίων ως το 2024.

Το επίπεδο στο οποίο προβλέπεται να βρίσκονται τα επιτόκια στο τέλος του έτους σημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες ακόμα στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν για το 2022, κάτι που καθιστά σχεδόν βέβαιη μια νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

  • «Η Eπιτροπή παραμένει ισχυρά προσηλωμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%»
    «Η Fed εκτιμά ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες» 

Με τον πληθωρισμό σε  υψηλά 40 ετών, η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανεβάζει τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 3,00%-3,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών που είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει το “πόδι στο γκάζι” προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεκτα.

Από τον περασμένο Μάρτιο -όταν ξεκίνησε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με μια ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης- η Fed έχει συνολικά αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης:

  • +0,50% τον Απρίλιο,
  • +0,75% τον Ιούνιο,
  • +0,75% τον Ιούλιο
  • +0,75% χθες.

Στην ανακοίνωση, μάλιστα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η FOMC σηματοδοτεί τη συνέχιση των επιθετικών αυξήσεων, με τις προβλέψεις της να δείχνουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 4,40% έως το τέλος του τρέχοντος έτους πριν κορυφωθούν στο 4,60% το 2023, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.

Όσο για τον πληθωρισμό, φαίνεται να επιστρέφει αργά κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed το 2025. Ως εκ τούτου, δεν προβλέπονται μειώσεις των επιτοκίων τουλάχιστον πριν από το 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here