Στο 1,5%-1,75% ανέβασε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed, τα επιτόκια αναμένεται να βρεθούν στο 3,4% στο τέλος του 2022 και στο 3,8% στο τέλος του 2023.

Τον Μάρτιο προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονταν στο 1,9% και 2,8% αντίστοιχα.

Οι μειώσεις επιτοκίων προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2024.

Την πρόθεση της Federal Reserve να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα, τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Ο πρόεδρος της Fed παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται σε “πολύ υψηλά επίπεδα”, γεγονός που όπως τόνισε οδήγησε την κεντρική τράπεζα να “προσαρμόσει” την πολιτική και “θα συνεχίσει να το κάνει” και στη συνέχεια.

Ο Powell τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα κατανοεί τη δυσκολίες που προκαλεί στους Αμερικανούς η αύξηση των τιμών και δεσμεύτηκε ότι η FED θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά την  απόφαση για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι αποτελεί μια “ασυνήθιστη” κίνηση, που ήταν όμως απαραίτητη λόγω της απρόσμενης εκτίναξης που κατέγραψε ο πληθωρισμός των Μάιο, ενώ δεν απέκλεισε μια ανάλογη αύξηση και τον επόμενο μήνα.

  • “Σαφώς, η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους θα γίνουν συνήθεις”, 
  • “με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, μια αύξηση είτε κατά 50 είτε κατά 75 μονάδες βάσης φαίνεται πιθανή στην επόμενη συνάντησή μας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here