Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν στο 75% της αντικειμενικής αξίας. Οι φόροι (μας) πληρώνονται πάντα στο 100%

0

Υπάρχει λόγος που το Κράτος είναι ανίκανο να προσδιορίσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και μέσω αυτών τους 33 φόρους που επιβαρύνουν την περιουσία των Ελλήνων φυσικά και τον ΕΝΦΙΑ.

Το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα εκμεταλλεύεται τη μεγάλη διαφορά των αντικειμενικών αξιών από τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Φυσικά σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών.

·         Σε κάθε πλειστηριασμό ακινήτου, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα η τιμή εκκίνησης να είναι στο 75% της αντικειμενικής αξίας.

·         Αντιθέτως , στους φόρους, τις επιβαρύνσεις, τα πάσης φύσεως τέλη και ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται πάντα στο 100% της αντικειμενικής αξίας.

·         Όταν χάνει ο πολίτης το σπίτι του, η εκποίηση ξεκινά από το 75%.

·         Όταν ο πολίτης πληρώνει φόρους στο Κράτος, οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από το 100%.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες των πραγματικών αξιών.

·         Μοναδική εξαίρεση οι 4-5 γειτονιές στην πρωτεύουσα και ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας όπου η νέα μόδα του AirBnb έχει προσδώσει μεγάλη εμπορική αξία σε ξεχασμένα από τον καιρό ακίνητα.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην επαρχία, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων είναι πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών.

Γι’ αυτό πάντα στους πλειστηριασμούς ακινήτων οι αγοραστές αποκτούν φθηνά τα ακίνητα ενώ στις πραγματικές εμπορικές συναλλαγές και μεταβιβάσεις ακινήτων οι τιμές είναι πάντα χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες.

Οι «θεσμοί» έχουν εντοπίσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό πιέζουν την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Η Κυβέρνηση δεν τολμά. Γνωρίζει ότι στις 10.600 τιμές ζώνης που καλύπτουν ολόκληρη την περιφέρεια της χώρας είναι υποχρεωτική η θεαματική αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά τουλάχιστον 40% (εκεί όπου οι τιμές ζώνης κυμαίνονται από 550€ έως 800 €) ενώ αντιθέτως θα υπάρξουν μειώσεις από 15% έως 20% στις περιοχές που κατά παράδοση ζουν οι «ταξικοί εχθροί» της κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες της μεσαίας και ανώτερης εισοδηματικής τάξης.

Η τεχνική συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους «θεσμούς» προβλέπει ότι τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ υποχρεωτικά θα εκδοθούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στον Ιούνιο. Μέσα στο καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γνωρίζουν τις νέες τιμές ζώνης φυσικά και τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν.

Το πρόβλημα με τον  ΕΝΦΙΑ δεν είναι ο βασικός φόρος αλλά ο συμπληρωματικός, ο παράνομος, παράλογος φόρος ιδιοκτησίας που επιβαρύνει όποιον έχει μία κύρια και μία εξοχική κατοικία που η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 200.000 Ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here