Γράφει η «ξενοδόχος»

Ακόμη και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 θα επιδιώξει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα και τουρισμό και θα αυξήσει τη διασπορά της.

Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της αύξησης είναι ανοικτό και όπως φαίνεται, θα δρομολογηθεί όταν το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες. Ως προς το ύψος, προκειμένου να εξασφαλισθεί ικανοποιητική διασπορά στο 15%, η αύξηση θα πρέπει να κυμανθεί κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το νούμερο να είναι κατά πολύ υψηλότερο, φθάνοντας ακόμη και κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά τις εξελίξεις το προηγούμενο διάστημα και την πώληση της συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας, ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η Invel, ελέγχει το 98,1%, το υπόλοιπο ανήκει σε πρώην μετόχους  της MiG Real Estate, ενώ σε διασπορά είναι μόλις το 0,5% (περίπου 3.000 μικρομέτοχοι). Από την πλευρά της, η Invel θα προχωρήσει και στο «τυπικό» μέρος της δημόσιας πρότασης. Χθές πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης επεσήμανε την ανάγκη να μειωθεί η φορολογία στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό:

  • «Αν υπήρχε διόρθωση της φορολογίας θα ήταν πιο εύκολο να αντληθούν κεφάλαια από το εξωτερικό, δεδομένου ότι η σύγκριση που γίνεται από τους επενδυτές είναι με τις ξένες αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου», επεσήμανε σχετικά για το θέμα της φορολογίας στον κλάδο που έχει …επταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Πέραν της αύξησης της διασποράς, τα κεφάλαια της αύξησης θα διατεθούν και για νέες επενδύσεις, με βασικό πλέον και το κομμάτι της ανάπτυξης ακινήτων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εγχώρια Επενδυτική Ακινήτων, είχε στο τέλος του 2018 συνολικά 349 ακίνητα, εύλογης αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι άμεσα η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ.

Οι νέες αναπτύξεις που «τρέχει» αυτή την περίοδο η εταιρεία έχουν να κάνουν με τους τομείς των γραφείων, του τουρισμού αλλά και των φοιτητικών κατοικιών εντός κι εκτός Αθηνών. Εκτός Αθηνών, η μεγαλύτερη νέα ανάπτυξη ειδικά στον τομέα του τουρισμού, περιλαμβάνεται η κοινή επένδυση με την Dimand στην Κρήτη για την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει και κατοικίες, ένα έργο το οποίο, μαζί με την αγορά της γής αντιστοιχεί στα πέριξ των 55 εκατ. ευρώ. Στο νέο σχήμα η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ  διαθέτει συμμετοχή 40%. 

Δύο νέα συγκροτήματα γραφείων σχεδιάζονται για την περιοχή του Αμαρουσίου και της λεωφόρου Συγγρού με επενδύσεις που θα αγγίξουν αντίστοιχα τα 18 εκατ. ευρώ και τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η νέα επένδυση στο κομμάτι των φοιτητικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. αντίστοιχη επένδυση υπάρχει και στην Πάτρα). Στη συμπρωτεύουσα, η εταιρεία ολοκληρώνει τις αδειοδοτήσεις για την αξιοποίηση του παλιού καπνομάγαζου Σωσσίδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί πρόκειται να δημιουργηθούν 75 κατοικίες για φοιτητές και σε ένα κτίριο 3.500 τ.μ. κι επιπλέον 1.300 τ.μ. υπόγειων χώρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here