Το πρώτο σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση από την κυβέρνηση τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.

  • Η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων αποτελεί κεντρικό στοιχείο του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Περίπου το σύνολο του δανείου (12,7 δισ.€) που περιλαμβάνει το πακέτο θα διατεθεί για τη δανειοδότηση έως 50% ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό.

Στο Σχέδιο προβλέπεται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα υπερβούν τα 25 δισ Ευρώ ενώ ταυτόχρονα περιγράφονται δράσεις – επενδύσεις αλλά και σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο:

  • να δοθούν απαντήσεις στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης,
  • να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές και καινοτόμο αναπτυξιακό μοντέλο«‘

Από το συνολικό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα, στον προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή αναμένεται ότι θα εγγράφει κονδύλι της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσά που ακόμη και αν καθυστερήσουν να εκταμιευτούν, η κυβέρνηση θα τα ρίξει στην αγορά αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα, προσβλέποντας φυσικά στο ότι θα υπάρξουν οι αντίστοιχες εκταμιεύσεις κάποια στιγμή μέσα στο 2021.

Βασικό κριτήριο για την τελική «λίστα» θα αποτελέσουν κατά πόσο τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο Σχέδιο, συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη και στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Στο προσχέδιο  περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες όπως:

  • έργα υποδομών : οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ αλλά και η ηλεκτρονική διασύνδεση των νησιών.
  • έργα με οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία όπως η ενεργειακή αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους κτιρίων, ένα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” μεγαλύτερο και ευρύτερο σε σχέση με τώρα.

Στόχος είναι να επεκταθεί πέρα από τα νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις, τουρισμό, βιομηχανία, δημόσια κτίρια. Το νέο πρόγραμμα σχεδιάζεται να έχει όχι μόνο τη διάσταση της εξοικονόμησης αλλά και την ενεργειακής αυτονομίας.
 

  • σημαντικές εκσυγχρονιστικές τομές, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • μεταρρυθμίσεις όπως η χρηματοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ένα πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, στο σκέλος για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, όπου θα πρέπει να κατευθυνθεί τουλάχιστον το 30% των κονδυλίων, περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα, η ηλεκτροκίνηση, η διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων.

Στο σκέλος του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου θα δαπανηθεί το 20% των πόρων, δίνεται έμφαση σε επενδύσεις οι οποίες έχουν σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και το πέρασμα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει ενόψει και της κατάθεσης του τελικού Εθνικού Σχεδίου πιθανόν το Φεβρουάριο:

  • τις επόμενες ημέρες το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ΟΚΕ και την πλατφόρμας OpenGov.gr για το Δεκέμβριο
  • παράλληλα όλο αυτό το διάστημα θα συζητείται με την Κομισιόν προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στη Βουλή.

Εφόσον όλα πάνε βάση χρονοδιαγραμμάτων, το 2021, πιθανόν στα τέλη του α΄6μηνο του 2021, θα έρθουν τα πρώτα χρήματα που αντιστοιχούν στη χώρα , 3 δισ. ευρώ που είναι η προκαταβολή του 10% και ακόμα 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα React EU.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ