Νέα ευρωπαϊκά κεφάλαια 3,65 δισ. ευρώ για επενδύσεις συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ, θα εισρεύσουν γρήγορα στην ελληνική οικονομία καθώς η κυβέρνηση υποβάλει σήμερα δεύτερο αίτημα αντίστοιχων πληρωμών για το Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας «πιάσει» τους 25 προαπαιτούμενους όρους γι’ αυτό.

Το δεύτερο αίτημα σημαίνει ότι οι συνολικοί πόροι του Ταμείου προς την Ελλάδα μπορούν να φθάσουν έως το τέλος του έτους τα 11 δισ. ευρώ, με κάλυψη εκ των προτέρων για 3 προαπαιτούμενoυς όρους που αφορούν δάνεια, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 1,8 δισ. ευρώ τα οποία θα εισέρχονταν διαφορετικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν και η επένδυση της Sunlight που εντάχθηκε τις προηγούμενες μέρες με επένδυση 175 εκατ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει το διπλάσιο ή το τριπλάσιο της επένδυσης στην ανάπτυξη του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Το αίτημα της Ελλάδας σημαίνει, ότι η χώρα γίνεται ουσιαστικά η πρώτη που υποβάλει τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 πρώτων οι οποίες υπέβαλαν το αίτημα για τη δεύτερη δόση.

Συνολικά 150 επενδυτικά σχέδια ύψους 6,8 δισ. ευρώ

Συνολικά μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ αφορούν τα αιτούμενα δάνεια, ποσό 1,1 δισ. ευρώ είναι η ιδιωτική συμμετοχή και τα υπόλοιπα είναι τραπεζικά κεφάλαια.

Από αυτά, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα 23 επενδυτικά σχέδια ύψους 1,4 δισ. ευρώ με μέσο σταθμικό επιτόκιο 0,90% και μέση διάρκεια εξόφλησης στα δέκα χρόνια.

Η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στις κρίσεις και η οικονομία σημειώνει αξιοσημείωτη ανάκαμψη με τη συνδρομή και του Ελλάδα 2.0 δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το Ελλάδα 2.0 αποτελεί ανάχωμα απέναντι στις διεθνείς οικονομικές πιέσεις και συμβάλλει στη μείωση της αβεβαιότητας για να κρατήσουμε το αναπτυξιακό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Αναφέροντας παραδείγματα ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι κάθε χρόνο για την προστασία των δασών γίνονταν διανοίξεις 195 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών και 2.650 χιλιομέτρων δασικών δρόμων και φέτος με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης οι συγκεκριμένες επιδόσεις έκαναν άλμα στα 2.000 χιλιόμετρα και τα 12.600 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Στο ίδιο πλαίσιο, για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων του 1970, με την ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ (87.000 νοικοκυριά) η κατανάλωση ενέργειας από 50.000 κιλοβατώρες το χρόνο μειώνεται σε10 με 15.000 κιλοβατώρες συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here