Σπείρα που αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες υπέκλεψε ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ από συνολικά 50 τράπεζες στις ΗΠΑ.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε μετά από διακρατική επιχείρηση που συντόνισαν η Europol, η ισπανική αστυνομία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Δανίας.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές συνέλαβαν 105 άτομα, μετά από έρευνα σε 88 σπίτια. Επίσης, προχώρησαν στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 πολυτελών οχημάτων.

Οι δράστες, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες – κέλυφος (shell companies) στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο όνομα των εταιρειών τους.

Για να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να δώσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες-κελύφη, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Η έρευνα διήρκησε οκτώ μήνες και η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό συντονισμό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here