Γράφει η «ξενοδόχος»

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται το σχέδιο αξιοποίησης του Ιππικού Κέντρου Μαρκόπουλου, μετά το πράσινο φώς που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίνοντας την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ)  του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο Μαρκοπούλου.

Η απόφαση από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία μάλιστα ήταν και από τις τελευταίες που κλήθηκε να λάβουν οι απερχόμενοι, η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής, έρχεται μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Από πλευράς του Ταμείου, μετά την έγκριση του υπουργείου, θα ξεκινήσει η διαδικασία του λεγόμενου ‘’pre-marketing’’, προκειμένου να διερευνηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η έκταση περιλαμβάνει

α) ιδιοκτησία ΤΑΙΠΕΔ 1.029.279,62 τ.μ.

β) έκταση προς εκμετάλλευση 589.452,86 τ.μ., ενώ η δομημένη επιφάνεια είναι 26.100 τ.μ.. Για το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται, όπως αναφέρεται, σε απόσταση 43 χλμ. περίπου από το κέντρο της Αθήνας και 13 χλμ. περίπου από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προτείνεται η αξιοποίηση με χρήσεις γης “Θεματικού Πάρκου-Αναψυχής” που επιτρέπουν, παράλληλα με τις υφιστάμενες λειτουργίες αθλητικού χαρακτήρα, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων.

Στο ακίνητο η ανάπτυξη τριών επιμέρους ζωνών, με την πρώτη ζώνη να περιλαμβάνει τη χρήση θεματικού πάρκου- αναψυχής συνολικής έκτασης 426 στρεμμάτων, τη δεύτερη ζώνη (αδόμητη), 120 στρεμμάτων, τη ζώνη δασικής προστασίας και τη χρήση για εγκαταστάσεις πρόσβασης- στάθμευσης συνολικής έκτασης 42 στρεμμάτων (επίσης αδόμητη). Με βάση τις χρήσεις, θα υπάρξουν περιορισμένα εμπορικά καταστήματα, υποστηρικτικά του αθλητικού κέντρου, κτίρια γραφείων επίσης με υποστηρικτικό χαρακτήρα καθώς επίσης κι ένα είδος καταλυμάτων για την εξυπηρέτηση του κέντρου.

Οσον αφορά τους όρους που θέτει το υπουργείου Πολιτισμού, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κυρίου του έργου, ενώ σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης του έργου, οι εργασίες θα πρέπει να διακοπούν και να ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here