Από Κυρέλα Πέτρου

 

Νέες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ θα υλοποιήσει η Barilla Hellas το 2019, για την κατασκευή νέας γραμμής καινοτόμου συστήματος συσκευασίας. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας έχει στα συρτάρια της έτοιμο σχέδιο για την επέκταση -με διπλασιασμό της παραγωγής- του εργοστασίου στο Βόλο, μόλις η ανάπτυξη της ζήτησης το επιβάλλει.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas, κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση για την γραμμή συσκευασίας, πρόκειται για το λεγόμενο shelf ready package, που τοποθετείται απευθείας στο ράφι, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση χρόνου και ευκολία στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Εντός του 2018, ολοκληρώθηκε τετραετές επενδυτικό πλάνο (2015-2018), συνολικής δαπάνης 8,4 εκατ. ευρώ, για την τεχνολογική αναβάθμιση του εργοστασίου στην Θήβα, την παραγωγή νέων προϊόντων και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εγκατάστασης που κατέγραψε μείωση της τάξης του 3,8% όσον αφορά στις εκπομπές CO2 και μείωση της τάξης του 5% στην κατανάλωση νερού. Αντίστοιχα, ως συνέπεια του επενδυτικού προγράμματος, το 2018, ο μύλος στο Βόλο έγινε ο πρώτος μύλος στην Ελλάδα με πιστοποίηση διαχείρισης ενέργειας, που αναμένεται να αποδώσει εξοικονόμηση περισσότερων από 1.000 ΜWh τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι από το 2010 η Barilla Hellas έχει την ευθύνη για 19 χώρες, διαθέτοντας το μόνο εργοστάσιο της Barilla στην Ευρώπη, που βρίσκεται εκτός Ιταλίας. Οι εξαγωγές πέρυσι έφθασαν τους 21.820 τόνους έτοιμου προϊόντος.

Πέρυσι η Barilla Hellas συνέχισε την σταθερά ανοδική πορεία της, με αύξηση του κύκλου εργασιών που διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας και ανήλθε σε 73,6 εκατ. ευρώ από 72,0 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν οριακά κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 33,1 εκατ. ευρώ από 32,6 εκατ. ευρώ το 2017. Το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα επίπεδα του 45%.

Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση και ανήλθαν σε 28,9 εκατ. ευρώ από 27,3 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) παρουσίασαν κάμψη και διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Tα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 6,6 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη μετά φόρων έφθασαν στο επίπεδο των 4,4 εκατ. ευρώ από 5,7 εκατ. ευρώ την 31/12/2017.

Σε ότι αφορά τα μεγέθη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που υπάγονται διοικητικά στην Barilla Hellas, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πλησίασε τα 160 εκ. ευρώ από 140 εκ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 14%.

Οι σταθερές πωλήσεις ζυμαρικών MISKO και Barilla εκτιμάται ότι επιβεβαίωσαν την διατήρηση της ηγετικής θέσης της Barilla Hellas στην ελληνική αγορά, όπου διατηρεί μερίδιο 38%-42% σε όγκο και 40%-45% σε αξία, με την κατά κεφαλή κατανάλωση στη χώρα να διαμορφώνεται στα 11-22 κιλά τον χρόνο (2η υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά τα 28 κιλά της Ιταλίας).

Παράλληλα, οι θετικές προοπτικές της εταιρείας εκτιμάται ότι ενισχύονται μέσα από το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, όπως η Χρυσή Σειρά MISKO από μονοποικιλιακό σιτάρι (μοναδική παγκόσμια καινοτομία) και τα Barilla Legumes, ζυμαρικά από αλεύρι ρεβιθιού και κόκκινης φακής, με τα οποία η Barilla Hellas δίνει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές που θέλουν να απολαύσουν τις γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων σε μια οικεία και εύχρηστη μορφή.

Επιπλέον, πολύ θετικές διαγράφονται και οι προοπτικές για τα προϊόντα bakery, που εμπορεύεται η Barilla Hellas, με τη σειρά Gran Cereale και τη σειρά Wasa να κατακτούν όλο και περισσότερους καταναλωτές, σε ένα κλάδο ο οποίος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό.

Ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε: «Η συνέπεια και η συνέχεια που χαρακτηρίζει την επενδυτική μας παρουσία τα τελευταία 25 χρόνια, υπογραμμίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη συνεισφορά προστιθέμενης αξίας στην Ελληνική οικονομία. Για μας, η ανάπτυξη αποτελεί αποτέλεσμα της εργασίας μας και αντλεί έμπνευση από την επιθυμία μας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Προχωράμε με προσήλωση, σταθερότητα και τόλμη στην ανάπτυξη ποιοτικών αλλά και καινοτόμων προϊόντων, τα οποία επισφραγίζουν την μακροχρόνια και ειλικρινή σχέση μας με το καταναλωτικό κοινό και μας δίνουν την δυνατότητα να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here