Δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ισορροπίες μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο.

Νέα παρέμβαση επιχείρησε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και να απομακρύνει τις ανησυχίες των αγορών ότι η FED αγνοεί τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, τη στιγμή που το shutdown (αναστολή ορισμένων ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών) διανύει ήδη την τρίτη εβδομάδα ταλαιπωρίας της αμερικανικής δημόσιας διοίκησης.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Τζερόμ Πάουελ διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει τους κινδύνους και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει υπομονετική και ευέλικτη στάση στις αποφάσεις που αφορούν τη νομισματική πολιτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Παράλληλα, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι η FED «ακούει» τις αγορές και θα βρει μια ισορροπία ανάμεσα στα ισχυρά οικονομικά στατιστικά στοιχεία και στους κινδύνους- από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έως τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας- που έχουν αναστατώσει τους επενδυτές.

Σε ομιλία του στην America Economic Association δήλωσε ότι

  • «ειδικά με το χαμηλό πληθωρισμό που αναμένουμε θα είμαστε υπομονετικοί καθώς θα παρακολουθούμε την πορεία της οικονομίας»

και πρόσθεσε:

  • «είμαστε πάντα έτοιμοι να αλλάξουμε στάση στη νομισματική πολιτική και μάλιστα να την αλλάξουμε σημαντικά εάν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Καταλήγοντας ο κ. Πάουελ είπε ακόμη ότι αμερικανική οικονομία παραμένει στον δρόμο της ανάπτυξης και ότι η αγορά απασχόλησης είναι αρκετά ισχυρή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here