Παρεμβάσεις για τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, μέσω της αύξησης των πληρωμών που «περνούν» υποχρεωτικά από το τραπεζικό σύστημα και του περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά, προωθούν από κοινού το Υπουργείο Οικονομικών  και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στόχος των ενεργειών αυτών είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποχρεωθούν να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως είναι μεταξύ άλλων η σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μια οικονομικής συναλλαγής από τα 500 ευρώ, που είναι σήμερα, και η υποχρεωτική χρήση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών δηλωμένων στην ΑΑΔΕ.

Σήμερα, το όριο διαμορφώνεται στα 500 ευρώ και σχεδιάζεται να μειωθεί στα 300 ή ακόμη και στα 200 ευρώ.

Αυτό το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό στην πράξη, καθώς με την ευθύνη της συναλλαγής να βαραίνει την επιχείρηση και υπό την απειλή προστίμου, θα είναι δύσκολο να «σπάνε» οι συναλλαγές σε πολλά μικρά κομμάτια, όπως συμβαίνει σήμερα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here