Θα μπορούσε να περιγραφεί και έτσι η κατάσταση όσον αφορά στην αμφισημία των κεντρικών τραπεζιτών για το πως ενεργήσουν με τα επιτόκια,
την ποσοτική σύσφιξη κ.λ.π
  Δεν περνά μέρα- ακόμη και στην διάρκεια της- που το ένα μέλος (λ.χ. της FOMC) θα εκφέρει τη μία εκτίμηση και ένα άλλο την ακριβώς αντίθετη.
    Κάτι ανάλογο και με τους επενδυτικούς οίκους, με συνέπεια το “τοπίο στην ομίχλη” που περιέγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο.
Και αυτό μόλις λίγες μέρες πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ (14/9) και της Fed (21/9) κατάσταση που εξηγεί το volatility στις αγορές μετοχών, τις πωλήσεις-αγορές κρατικού χρέους κ.ο.κ.
      Την Παρασκευή στην Wall Street oι επενδυτές αρχικά αναθάρρησαν με την ανακοίνωση στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και κινήθηκαν αγοραστικά, μέχρις ότου η επικεφαλής της Fed του Κλήβελαντ-Λορέτα Μέστερ– δήλωσε πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός για να ξεπουληθούν χαρτιά κυρίως τεχνολογικών ομίλων.
       Περίπου τα ίδια και στην Ευρώπη- όπου το πρόβλημα και πιο σύνθετο είναι και με βαθύτερες κοινωνικές επιπτώσεις- με τη μεν Morgan Stanley 
να εκτιμά πως η ΕΚΤ “έχει τελειώσει” με τις αυξήσεις επιτοκίων, για να ακολουθήσει το μέλος του δ.σ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό που ναι μεν έβλεπε πως πλησιάζει το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων αλλά όλα ανοιχτά για την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
        Κλειστή, σήμερα η Wall Street (γιορτάζει την ημέρα της εργατιάς), να δούμε από αύριο.
  • Στη Wall Street, την περασμένη Παρασκευή, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,33% ή 116 μονάδες στις 34.838, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 4.515 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,02% στις 14.031 μονάδες

Στην Ευρώπη τα κυριότερα χρηματιστήρια εμφάνισαν χθες μεικτή εικόνα.

  • Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,34% στις 7.464 μονάδες,
  • ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,67% στις 15.840 μονάδες
  • ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,27% στις 7.296 μονάδες.