Στο εύρος του 5,25%-5,5% διατήρησε   το βασικό της επιτόκιο η Fed μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC (Eπιτροπής Xάραξης Nομισματικής Πολιτικής).

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση που οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν προχωρούν σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, την ώρα που τα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικά για την πορεία της.

  • Στη Wall Street, χθες, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,67% ή 221 μονάδες στις 33.274, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 4.237 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,64% στις 13.061 μονάδες.

Η απόφαση της FED περιελάμβανε αναβάθμιση της γενικής αξιολόγησης της οικονομίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed

  • “η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο”

ενώ στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου γινόταν αναφορά για επέκταση της οικονομίας με

  • “σταθερό ρυθμό”.

Yπήρχαν λίγες άλλες αλλαγές στην ανακοίνωση της επιτροπής όπως η αφορά ότι τόσο οι οικονομικοί όσο και οι πιστωτικοί όροι είχαν αυστηροποιηθεί.

Η προσθήκη του “οικονομικού” στη φράση ακολούθησε μια άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που προκάλεσε ανησυχία στη Wall Street. “Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση της Fed για τα επιτόκια έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά από τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% – ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν υψηλές και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 5% τον Οκτώβριο.

  • “Μερικοί μήνες από θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι μόνο η αρχή”

τόνισε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση ότι η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

  • “Λίγοι μήνες καλών δεδομένων είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας. Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού σταθερά στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει”

είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Fed

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ