Γράφει η «ξενοδόχος»

Πρωτοφανής είναι η πτώση στα νούμερα των ξενοδοχείων της Αθήνας λόγω της πανδημίας με τη ζήτηση να βρίσκεται αυτή την στιγμή στο ναδίρ και το φώς στο τούνελ επί του παρόντος να μη φαίνεται τόσο σύντομα.

Με βάση τα νούμερα που έχει καταγράψει η GBR Consulting για το μήνα Ιανουάριο, όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή, διαδικτυακή παρουσίαση της 16ης ετήσιας έρευνας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού σε συνεργασία με τη γνωστή εταιρεία συμβούλων “Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών & Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2020”, ποσοστό 55% των δωματίων βρίσκεται σε λειτουργία, με πληρότητα μόλις 11% επί των ανοικτών ξενοδοχείων, ενώ το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) για τους ξενοδόχους είναι μόλις στα  8 ευρώ, από τα 42 ευρώ που ήταν πέρυσι, πρίν το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Ενωσης, την πρόεδρο κ. Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς και τον γενικό γραμματέα κ. Ευγένιο Βασιλικό, αυτή την στιγμή οι κρατήσεις δεν υπάρχουν, ενώ ακόμη κι αυτές που βλέπουν οι ξενοδόχοι στα συστήματά τους είναι στη …θεωρία δεδομένου ότι δεν έχουν δοθεί προκαταβολές, ενώ ισχύει η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης.

  • Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΞΑΑΑ οι απώλειες εσόδων για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία το 2020 είναι στα 700 εκατ. ευρώ.

Πάντως από την άλλη, η Αθήνα ως προορισμός, εξακολουθεί να αντιστέκεται και να κερδίζει τους επισκέπτες της, οι οποίοι την συστήνουν ανεπιφύλακτα, παρά τα προβλήματα που γέννησε η πανδημία covid-19 και τη βαθμολογούν συνολικά με 8,2 στα 10.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 43% των επισκεπτών που ήρθαν εν μέσω πανδημίας στην Αθήνα από ευρωπαϊκές αγορές (όπως Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία), δήλωσαν ότι την επέλεξαν συνειδητά, επειδή τη θεώρησαν ασφαλή προορισμό. Ειδικότερα, με βάση την έρευνα που διήρκησε από τον μήνα Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο και πραγματοποιήθηκε σε όσα από τα ξενοδοχεία της Αττικής ήταν ανοικτά στους λίγους ενοίκους των ξενοδοχείων (μέσω tablets και application):

  • Οι επισκέπτες ήρθαν κυρίως για διακοπές (σε ποσοστό 75%) και αισθάνθηκαν ασφαλείς (βαθμολογία 8+) και στις διαδρομές τους στην πόλη. Επίσης, η συνολική εμπειρία τους στην πόλη δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τα μέτρα covid στα μάτια των αλλοδαπών τουριστών. Στην πραγματικότητα, ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης αυξήθηκε από 8,1 το 2019 σε 8,2 το 2020. 
  • Οι περισσότεροι επισκέπτες θα ξαναέρχονταν (σε ποσοστό 97%), αντιλαμβάνονται ότι έχουν να δουν πολλά περισσότερα (77%) και θα σύστηναν ανεπιφύλακτα (98%) την Αθήνα, δηλώνοντας απολύτως ευχαριστημένοι από την σχέση τιμής – ποιότητας.
  • Συνολικά, με βαθμό 7,3 οι αλλοδαποί πιστεύουν ότι τα μέτρα Covid-19 δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία τους στην Αθήνα, ενώ η εμπειρία των Ελλήνων επηρεάστηκε περισσότερο από τα μέτρα βαθμολογώντας με  6,9.
  • Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η πανδημία δεν είχε αντίκτυπο στις δαπάνες στην πόλη, που κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018 και το 2019, ήτοι 115 ευρώ ημερήσια δαπάνη ανά άτομο. Επίσης, η συνολική εμπειρία στην πόλη δεν επηρεάστηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here