Tου Γιάννη Λεοντάρη

Δεν πρόκειται για ένα έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με μεγάλο οικονομικό κόστος, είναι όμως ένα έργα με τεράστια σημασία σε ότι αφορά στην επιτάχυνση των κάθε λογής συναλλαγών τόσο των πολιτών με το στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, όσο και μεταξύ των Δημόσιων φορέων.

Ο λόγος για το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος» που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, αν και όχι με πολλές λεπτομέρειες.

Τι κάνει το συγκεκριμένο έργο;

Σε αυτό θα καταγραφούν αναλυτικά όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται από τις υπηρεσίες του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, όπως επίσης και ο χρόνος διεκπεραίωσης για την κάθε διαδικασία ξεχωριστά, για οποιαδήποτε συναλλαγή των πολιτών με το Δημόσιο, αλλά και για οποιαδήποτε συναλλαγή των φορέων του Δημοσίου μεταξύ τους.

Όταν η καταγραφή ολοκληρωθεί, τότε ο πολίτης θα είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων κάθε λεπτομέρεια για τη συναλλαγή που θέλει να πραγματοποιήσει. Από τα δικαιολογητικά που χρειάζεται, τον τρόπο ανάκτησής τους, μέχρι το χρόνο που απαιτείται προκειμένου τόσο να εξυπηρετηθεί συνολικά, όσο και για κάθε επιμέρους διαδικασία.

Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, το περιεχόμενο του «Μίτος» θα καταστεί δεσμευτικό για όλο το Δημόσιο τομέα.

  • Δε θα είναι δυνατό, για παράδειγμα, για την ίδια διαδικασία η αρμόδια υπηρεσία στην Αθήνα να ζητά διαφορετικά δικαιολογητικά από την αρμόδια υπηρεσία σε μία άλλη πόλη. Επίσης, και οι χρόνοι της διεκπεραίωσης του αιτήματος θα είναι δεσμευτικοί.

 

Εφόσον ισχύσουν αυτά, τότε θα δοθεί λύση σε μία σειρά μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τις σχέσεις πολιτών και Δημοσίου, καθώς τόσο οι πολίτες όσο και οι Δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται πολλές φορές μπροστά σε πολυδαίδαλες διαδικασίες και διατάξεις, που συχνά είναι και αντικρουόμενες, ενώ πολλές φορές οι πολίτες αντιμετωπίζουν και σημαντικές καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των αιτήσεών τους, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν όλοι την ίδια «αίσθηση του χρόνου»…

Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι πότε (έστω και κατά προσέγγιση) θα ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων αυτών των διαδικασιών, ώστε ο «Μίτος» να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του.

Βέβαια δεν πρόκειται για μια «απλή» καταγραφή, καθώς στην πορεία της θα πρέπει να επιλυθούν και όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν με τις νομικές ασάφειες, τις αντικρουόμενες ή αλληλεπικαλυπτόμενες διαδικασίες κλπ, κάτι που στην πράξη δεν είναι και τόσο απλό, ειδικά όταν μιλάμε για την ελληνική πραγματικότητα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ