Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μικρότερο πολλαπλασιαστή κερδών στις αγορές Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής κι επίσης είναι οι φθηνότερες με όρους λογιστικής αξίας, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley.

Ο οίκος εξετάζει 18 τράπεζες μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές μεγάλες τράπεζες πλην ΕΤΕ  και εκτιμά για όλες P/E κάτω του 5 και book value αρκετά χαμηλότερα της μονάδας.

Ειδικότερα η Πειραιώς αποτιμάται στο 0,2 της λογιστικής της αξίας, η Alpha Bank στο 0,3 και η Eurobank στο 0,4. Οι πολλαπλασιαστές κερδών αντίστοιχα είναι στο 3,3 για την Πειραιώς, στο 4,3 για την Alpha και στο 4,6 για τη Eurobank.

Ταυτόχρονα με την πτώση τους έχουν καλύψει τη διόρθωση που ιστορικά έχουν κάνει σε κάποιες περιόδους μεγάλων υφέσεων και χρηματιστηριακών πτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιθανά χρηματοοικονομικά μεγέθη που μπορούν να προβλεφθούν στο επόμενο 12μηνο (NTM).

Η αποτίμηση που παραθέτει ο οίκος κάνει μία σύνθετη σύγκριση μεταξύ όλων των στοιχείων που μπορούν να επηρεάσουν την τιμή και τα κέρδη των τραπεζών στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών (NTM) σύμφωνα με το Consensus των αναλυτών, σε σχέση με τον πολλαπλασιαστή κερδών και την τιμή του (Price/Book).

Στο NTM συνήθως περιλαμβάνονται κριτήρια που μπορούν να προβλεφθούν άμεσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και μετρούν κάθε πιθανό χρηματοοικονομικό δείκτη, όπως τα έσοδα, τα λειτουργικά κέρδη, ή το καθαρό έσοδο κλπ.

Η σύνθετη σύγκριση περιλαμβάνει τις σημερινές τιμές, τις τιμές κατά την ύφεση του 2008-2010 τις τιμές στη φάση της ύφεσης λόγω πανδημίας το 2020 και τις τιμές της ύφεσης 2001-2002, την πτώση κατά την κρίση χρέους του 2010-2012. Οι τιμές των ελληνικών τραπεζών δεν είναι απλώς χαμηλότερες αλλά με την πρόσφατη πτώση κάλυψαν την πτώση και κάποιων από αυτές τις περιόδους. Σε γενικές γραμμές είναι ευθυγραμμισμένες με το μέσο ποσοστό διόρθωσης που συνηθίζουν, έχοντας καλύψει την ύφεση του 2008-2010 και αυτήν του 2001-2002.

Ωστόσο η Morgan Stanley με κριτήριο τα ομόλογα και τις αποδόσεις τους (επιτόκια), χαμηλώνει τις προσδοκίες για τις τιμές μετοχών των ελληνικών τραπεζών, παρά το γεγονός μάλιστα πως έχει κάνει ανοδική αναθεώρηση για τα κέρδη ανά μετοχή στην περίπτωση της Eurobank! Αλλά και η Alpha Bank και η Piraeus αναφέρει ότι έχουν κάνει πρόβλεψη και αντισταθμίζουν τον κίνδυνο από την πτώση των ομολόγων, όπως αναφέρει παρακάτω ο οίκος, ενώ η Alpha Bank μετέφερε ελληνικά ομόλογα σε σταθερά χαρτοφυλάκια μέχρι τη λήξη των τίτλων για να μην ασχολείται με την καθημερινή αποτίμησή τους, όπως λέει η ίδια η Morgan Stanley.

Πάντως θέτει τιμή στόχο τα 0,93 ευρώ για τη Eurobank, τα 0,95 ευρώ για την Alpha Bank και τα 1,11 ευρώ για την Piraeus Bank, με αφορμή την πτώση των ελληνικών ομολόγων τα οποία ανέβηκαν μετά μέσα Ιουνίου, γεγονός που οδήγησε υποχώρηση των αποδόσεων (επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά) κατά 110 μονάδες βάσης.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here