Την αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού και την παράταση μέτρων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Στη λίστα προστέθηκαν 14 νέα κρούσματα, εξ αυτών 11 ταξιδιώτες στους Αγίους Τόπους και τρία άτομα από τις επαφές τους, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο μιας αναμενόμενης διασποράς, κατά τα λεγόμενα του κ. Τσιόδρα.

Όπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είναι όλοι καλά στην υγεία τους και φέρουν ήπια συμπτώματα. Καθησυχαστικός εν γένει ήταν ο κ. Τσιόδρας διαβεβαιώνοντας ότι μόνο ένα κρούσμα μέχρι στιγμής, ο 66χρονος φέρει σοβαρά συμπτώματα, ο οποίος και διασωληνώθηκε σήμερα το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και παρακολουθείται στενά από τους ιατρούς.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής σημείωσε με νόημα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Με έμφαση στη πρόληψη για την μείωση της επέκτασης του ιού, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε σήμερα εισηγήθηκε την παράταση των μέτρων για τους τρεις πληττόμενους νομούς  Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου μέχρι την συμπλήρωση δυο εβδομάδων. Επίσης, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι δε αθλητικές ομάδες των εν λόγω περιοχών θα παίζουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σε ότι αφορά τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό παρατείνεται η αναστολή τους μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Την στρατηγική του ΕΟΔΥ ενέκριναν διακεκριμένοι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όλοι ομόφωνα σήμερα το πρωί καθώς  και επισκέπτες εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, όπως τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με την διαχείριση του κρούσματος στα  νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πάτρας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο εν λόγω ταξιδιώτης και η ομάδα του δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα στην οποία υπήρχε τοπική μετάδοση. «Ταυτόχρονα με εμάς χθες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται σε αντίστοιχες λίστες ελέγχου. Ο ιός όπως είπαμε και χθες είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και κάτω από τη μύτη μας διαδίδεται από ανθρώπους με ελαφρά ήπια συμπτωματολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Τέλος, ο καθηγητής έκανε έκκληση στήριξης της τιτάνιας προσπάθειας, όπως την χαρακτήρισε, της επιστημονικής κοινότητας, του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας ,να στηριχθεί το Σύστημα Υγείας που υπερβάλλει εαυτόν για να αντιμετωπίσει μια διεθνή κρίση. Επ’ αυτού, ο κ. Τσιόδρας επέστησε την προσοχή  να μην υπάρξει «επιδημία» φόβου που θα πλήξει την κοινωνία και την οικονομία.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here