Αέρας αισιοδοξίας επικρατεί έπειτα από τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγαν τα ΕΛΠΕ σε ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα κοντά στην Κρήτη.

Πρακτικά, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες έρευνες – βάσει των οποίων εικάζεται ότι το κοίτασμα είναι ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου – δυνητικά θα μπορούσαν να εξορυχτούν ποσότητες που αντιστοιχούν σε 280 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η ποσότητα αυτή, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 70 και πλέον χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» έγινε προς την κοινοπραξία των Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%).

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Εντός αυτού του διαστήματος προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων.

Οι πρώτες ενδείξεις για ένα σημαντικό κοίτασμα προήλθαν από τις  σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS σε Ιόνιο και Κρήτη.

Μια γεωλογική «τομή» αντίστοιχη εκείνης του κοιτάσματος Ζορ, προξένησε έντονο ενδιαφέρον. Ήταν τότε που μεγάλοι «παίκτες» της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ