Χαμηλό ποσοστό νέων «κόκκινων» δανείων ακόμη και στο πιο δυσμενές σενάριο αναμένει για το 2023 η ΑΧΙΑ, εστιάζοντας στον… άθλο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες από την κορύφωση της κρίσης – το 2015 – έως και σήμερα για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. 

Ειδικότερα, όπως τονίζει στο τελευταίο της report, υπό ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο, με συνεχή πληθωρισμό, χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται για ταμειακές ροές, τα συνολικά νέα NPEs των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα αυξηθούν κατά μόλις 1,6 δισ. ευρώ εφέτος. «Το τοπίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο υγιές πλέον, με τους ισολογισμούς των εγχώριων συστημικών τραπεζών να έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2019, απόρροια της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που οδήγησε σε επαναφορά αρκετών NPLs σε ενήμερη κατάσταση, σε ρυθμιστικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του προγράμματος ‘Ηρακλής’, καθώς και στην άφιξη νέων επενδυτών στην ελληνική αγορά», αναφέρει.

Σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, από την κορύφωση της κρίσης (γ’ τρίμηνο του 2015) και έως το γ’ τρίμηνο του 2022 οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPLs κατά 104,6 δισ. ευρώ που μεταφράζεται σε 35,7% στον δείκτη NPLs, ο οποίος διαμορφώνεται στο 9,1% στο σύνολο του κλάδου. Παράλληλα, οι «4» διαθέτουν πάνω από 2,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία έχουν ρυθμιστεί (forborne) και πληρούν τα κριτήρια για έξοδο από το καθεστώς NPE. «Αυτό σίγουρα θα αντισταθμίσει μέρος του νέου σχηματισμού NPE το 2023», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here